Proces Appeltans voorlopig van start zonder hoofdrolspelers in zaak rond huisjesmelkerij

19 maart 2024 | 10u00 | Gepost door redactie
WONING

Na een inleidende zitting in 2023 werd de Limburgse familie Appeltans dinsdag voor de Leuvense rechter verwacht. Stamhoofd Arnold wordt samen met zijn zoon Manu, echtgenote Lizzy Strauven en een Roemeense klusjesman verdacht huisjesmelkerij en bendevorming. De beklaagden stuurden voorlopig hun kat.

De voorbije vier decennia hebben ze een enorm netwerk van koten uit de grond gestampt. Daarmee gepaard een enorme hoeveelheid van klachten daar ze de problemen in hun panden negeerden en waarborgen terugbetalen dode letter bleef.

Op 5 december 2019 voerde de Leuvense federale politie al zeven huiszoekingen uit in hun panden in Leuven. De vier beklaagden werden hierbij in de boeien geslagen.

In het enorm dossier met een inhoud die om en bij de 1.600 bladzijden vult, zou er sprake zijn van ongeveer 1.100 benadeelden, 55 onder hen stelden zich ondertussen burgerlijke partij.

Het proces tegen de familie Appeltans gaat deze dinsdag 'echt' van start. Er werden hiervoor drie dagen voorzien, de volgende zittingen volgen op 26 maart en 23 april. De beklaagden riskeren celstraffen tot vijf jaar, maar gaan resoluut voor de vrijspraak. De eerste zittingsdag was er zonder de beklaagden en hun raadsman Hans Rieder.

Lees meer over