N-VA Leuven: "Leuven in 2024 voor het vijfde jaar op rij op weg naar donkerrode financiële cijfers"

19 november 2024 | 23u59 | Gepost door annpeeters
Stadskantoor Station Leuven

Tijdens de laatste gemeenteraad van de bestuursperiode stelde het Leuvense stadsbestuur de aangepaste meerjarenbegroting voor. N-VA Leuven is kritisch.

Pieter-Jan Vangerven beet zich al sinds het begin van deze legislatuur vast in het financieel beleid en heeft eerder al voor de spilzucht gewaarschuwd. “Het is echter roepen in de woestijn, want de huidige meerderheid kiest ervoor om gewoon door te gaan op haar elan. Na tekorten van 37,3 miljoen in 2020, 7,7 miljoen in 2021, 27,6 miljoen in 2022 en maar liefst 34,8 miljoen euro in 2023, is de stad in 2024 op weg naar een nieuw tekort, voorlopig geschat op 90,5 miljoen euro. De schuld zou daardoor dan ook in één klap met bijna 83 miljoen euro toenemen”, aldus Vangerven. “Dan zou Leuven op vijf jaar tijd bijna 200 miljoen euro in het rood zijn gegaan. En de schuld zou dan bijna verdrievoudigen in één legislatuur. Wellicht zal het deficit in 2024 uiteindelijk lager uitvallen, doordat niet alle beloofde investeringen zullen zijn uitgevoerd en veel investeringen naar later worden verschoven. Maar deze raming wijst sowieso nu al op rode cijfers en meer schulden. Dit is hallucinant. Schepen Carl Devlies had tot de vorige legislatuur de reputatie een goede rentmeester te zijn, maar die reputatie ligt na zijn laatste legislatuur volledig aan diggelen. Leuven is terug bij af. We maken ons oprecht zorgen over de financiële toekomst van de stad en eventuele belastingverhogingen, want dit stadsbestuur is gewoonweg spilziek.”

“Zoals al in den treure gemeld, stapelen deze tekorten en schulden zich op ondanks de 8 miljoen euro aan extra belastingen per jaar (via onroerende voorheffing en aanvullende belastingen), ondanks bijna 8 miljoen euro aan extra boete-inkomsten per jaar en ruim 7 miljoen euro extra inkomsten uit gemeentefonds per jaar. Deze extra inkomsten volstaan dus niet om de spilzucht van het stadsbestuur te financieren. De schulden hebben ook een impact op de werkingsmiddelen, want intussen is het jaarlijks bedrag dat de stad aan rentelasten moet besteden al ruim verdubbeld van ruim 2 miljoen naar bijna 5 miljoen euro. En deze rente dreigt nog verder te stijgen naar minstens 7 miljoen euro per jaar. Deze slechte financiële cijfers hangen als het zwaard van Damocles boven onze stad voor de volgende bestuursperiode. Ja, in deze bestuursperiode werden heel wat impulsaankopen gedaan, maar de grote investeringen qua infrastructuur voor sport en cultuur werden gewoon vooruitgeschoven. Het financieel wanbeleid van het huidig bestuur hypothekeert dan ook het beleid voor de volgende bestuursperiode.”

Schepen Devlies (CD&V) zegt dat de evaluatie van de hele legislatuur volgend jaar gemaakt zal worden. "De evaluatie van de eerste vijf jaar was positief. De onroerende voorheffing is voor de Leuvenaar inderdaad gestegen, maar bevindt zich nog altijd onder het gemiddelde van de centrumsteden van Vlaanderen. De aanvullende personenbelasting is dan weer gedaald. Er is heel wat geïnvesteerd geweest deze legislatuur, voor een bedrag van 100 miljoen extra ten opzichte van de vorige legislatuur, maar het waren allen goed gekozen investeringen. De autofinancieringsmarge is de manier om een budget te beoordelen. De schuld is inderdaad gestegen, maar is nog altijd relatief laag. We bekijken de schuld in verhouding tot het jaarlijks inkomen dat de stad heeft en daar is de norm voor mij maximum 100 procent. De rente, het is een heel klein percentage van onze uitgaven, dat wordt besteed aan de betaling van rente.  7 miljoen euro op een budget van 310 miljoen is heel beperkt."

 

Lees meer over