Kunstenaars kunnen nog 10 jaar in Cascogebouw blijven, gebouw moet niet meer gesloopt worden
Vzw Cas-co is al jaren gehuisvest in de Vaartstraat in Leuven. Zij kregen daar een gebouw in zeer slechte staat ter beschikking, een gebouw dat bedoeld is om gesloopt te worden. Het stadsbestuur zorgt er nu voor dat de kunstenaars nog 10 jaar gebruik kunnen maken van het gebouw.
In 2015 kreeg projectontwikkelaar VIRIX drie jaar uitstel om het gebouw aan de Vaartstraat 94 te slopen, omdat er zich tijdelijk kunstenaars in vestigden. Vzw Cas-co opende er in april 2015 de deuren. Deze situatie werd nog een paar keer tijdelijk verlengd. Nu zal het stadsbestuur in een nieuwe overeenkomst aan de projectontwikkelaar de toelating geven om het gebouw nog 10 jaar ter beschikking te stellen aan vzw Cas-Co. In die overeenkomst wordt eveneens opgenomen dat het gebouw niet meer gesloopt hoeft te worden, maar dat de projectontwikkelaar het na die 10 jaar kan gebruiken voor commerciële doeleinden en kan verhuren of verkopen. De ontwikkelaar moet enkel niet-vergunningsplichtige herstellingswerken aan het dak uitvoeren en een omgevingsvergunning aanvragen voor het behoud van het gebouw.
Studentenvoorziening én afbraak Cas-cogebouw
Het binnengebied van Vaartstraat 94 hoort tot het Ruimtelijk Uitvoeringsplan Vaartkom West. Het werd reeds gedeeltelijk herontwikkeld volgens de voorschriften van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan. Het bestaande hoofdgebouw werd gerenoveerd en herbestemd als studentenhuisvesting. Een deel van de open ruimte werd reeds aangelegd als (semi-publieke) buitenruimte voor de studentenhuisvesting, parkeerplaatsen en fietsenstallingen.
Het RUP schrijft echter ook de afbraak van de overige gebouwen voor, namelijk het gebouw waarin Cas-co momenteel gehuisvest is en de overige loodsen in het gebied. Vzw Cas-co stelt de vraag om het gebouw niet te slopen en hen langer in het gebouw te laten. De stad zal die vraag inwilligen.
"Hoewel het Cascogebouw in slechte staat verkeert, beschikt het over ruimtelijke kwaliteiten die aansluiten bij de ruimtenoden van socio-culturele organisaties die artistieke creatie- en presentatieruimte bieden. Het huidige programma biedt een meerwaarde voor de gemeenschap en genereert weinig overlast, hinder en bijkomend verkeer. Voor het huidige programma en programma's met gelijkaardige kenmerken, kan het behoud van het gebouw in afwijking van het RUP overwogen worden", zegt het schepencollege.
Belangenvermenging en klimaat
"Onbegrijpelijk", zegt N-VA Leuven. "Het gebouw is in zeer slechte staat en enorm energieverslindend. Enerzijds sluit het stadsbestuur met Europa overeenkomsten af over klimaatneutraliteit en dan anderzijds laat men een kunstenaars gebruik maken van een gebouw dat in zeer slechte staat is en niet conform is qua isolatienormen en dergelijke. Daarenboven bestaat het bestuur van de vzw Cas-co uit medewerkers van de stad Leuven, die met naam en functie bij het stadsbestuur op de website van de vzw staan, dat is een deontologische fout en dat geeft de indruk van belangenvermenging. Tenslotte wordt er ook met geen woord gerept over de meerwaarde die de projectontwikkelaar creëert als hij het pand na die 10 jaar mag gebruiken voor commerciële doeleinden, verhuren of verkopen in plaats van het te moeten afbreken om er een openbare groenruimte aan te leggen."
N-VA merkt ook op dat in Leuven de ene kunstenaar blijkbaar de andere niet is, doelend op kunstenaar Pieter Janssens die uit de Molens van Orshoven gezet wordt.