Stad Leuven pakt uit met een Groenplan, medewerkers zullen opleiding moeten volgen

19 november 2024 | 17u02 | Gepost door annpeeters
bos

De stad Leuven pakt uit met een Groenplan, een strategisch visiedocument dat de stad de komende jaren moet helpen om groener, gezonder en beter bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering te worden.

"Leuven heeft prachtige natuurlijke troeven, zoals de Dijlevallei en de heuvels die de stad omringen. Met het Groenplan willen we die natuurlijke rijkdom niet alleen behouden, maar ook versterken om onze stad weerbaarder te maken", zegt schepen van openbaar groen, Lalynn Wadera. "Dit plan is eigenlijk een hulpmiddel: het helpt ons om natuur en stadsontwikkeling hand in hand te laten gaan, en het biedt een duidelijk pad naar een leefbare en klimaatbestendige toekomst voor alle Leuvenaars."

Ecologie als basisvoorwaarde ​
Via het Groenplan benadrukt de stad het belang van natuur in alle stedelijke projecten. Groen is niet alleen om van te genieten, maar ook een praktische oplossing voor belangrijke uitdagingen, zoals het omgaan met regenwater, het verbeteren van de luchtkwaliteit en het beschermen van de biodiversiteit. Met slimme, natuur-gebaseerde oplossingen wil Leuven een gezonde en leefbare stad blijven.

"Denk bijvoorbeeld aan parken en plantsoenen die regenwater kunnen opvangen om overstromingen te voorkomen, of bomen en groene stroken langs straten die fijnstof uit de lucht filteren", legt Lalynn Wadera uit. "Onze natuurgebieden en stadsparken krijgen meerdere rollen: ze zijn rustplekken voor bewoners, spelen een cruciale rol in het behoud van biodiversiteit en helpen tegelijkertijd om hittestress of wateroverlast te verminderen. Zo maken we Leuven natuurlijker, gezonder, veiliger en beter bestand tegen klimaatverandering."

Participatief proces ​
Het Groenplan is tot stand gekomen via een participatief proces, waarin medewerkers van de stad en externe experts uit diverse sectoren hebben meegedacht. Het toont hoe de kwaliteit van het landschap versterkt kan worden, door bijvoorbeeld de Dijle meer plaats te geven. Het legt ook de nadruk op groen in straten, wijken en pleinen en geeft zo alle kapstokken om de stad verder te vergroenen. “De tijdelijke groene invulling van de Meunierstraat maar ook lokale initiatieven van bewoners en buurtgroepen zijn hiervoor al heel inspirerende voorbeelden”, zegt schepen Wadera. ​ Deze projecten versterken de verbinding tussen mensen en hun omgeving en leveren een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit. "Grootschalige projecten en kleinere buurtinitiatieven vullen elkaar aan en maken samen het verschil. Iedereen in Leuven kan bijdragen aan de vergroening van onze stad", voegt Wadera toe.

Toekomstgericht en Innovatief
Het Groenplan vormt tegelijkertijd de basis voor toekomstige stadsontwikkeling. Stad Leuven werkt hiermee toe naar een nieuw Ruimtelijk Beleidsplan dat aansluit bij de klimaatdoelen van de stad en Europa. "Het Groenplan is een levende strategie die zich blijft ontwikkelen en die ons helpt om ecologie en stadsontwikkeling steeds in balans te houden”, besluit de schepen.

Je kan het Groenplan raadplegen via ​ leuven.be/groenplan.

Lees meer over