Leuvense school verplicht Arabisch in zesde jaar moderne talen

29 augustus 2024 | 09u32 | Gepost door annpeeters
HDC

Het Heilige-Drievuldigheidscollege in Leuven voegt het Arabisch aan het lessenrooster voor het zesde jaar Moderne Talen toe. 

De verandering gaat dit schooljaar van start en is een onderdeel van de modernisering van het middelbaar onderwijs. Dit biedt scholen de mogelijkheid om de richting moderne talen te bieden met een gereduceerd aantal uren voor vakken zoals Latijn, economie, wetenschappen en wiskunde, waardoor er ruimte ontstaat voor andere vakken.

Directeur Frank Baeyens verduidelijkt bij Mediahuis het doel achter deze beslissing: “We willen onze leerlingen niet alleen ondersteunen, maar ook intellectueel uitdagen met een taal die niet tot de Indo-Europese taalfamilie behoort. Het is belangrijk dat ze ervaren hoe verschillend een taal kan zijn, zowel in structuur als in schrift.” Het leren van Arabisch richt zich niet op het vlot leren spreken van de taal, maar eerder op een culturele en filosofische benadering die de leerlingen helpt hun blik te verruimen.

In het katholiek onderwijs zijn er al eerder initiatieven geweest waarbij scholen les gaven in minder gangbare talen zoals Koreaans of Zweeds. Baeyens benadrukt verder de maatschappelijke relevantie van het aanbieden van Arabisch: “Een deel van onze leerlingen heeft Arabisch als moedertaal. Het zou enorm waardevol zijn om een leraar met Arabische roots in dienst te nemen die als rolmodel kan fungeren. Dit biedt leerlingen de kans om zich te identificeren met iemand die een succesvolle maatschappelijke positie heeft en verder gestudeerd heeft. Helaas zijn er momenteel te weinig leerkrachten met een migratieachtergrond in het onderwijs.”

Lees meer over