KU Leuven: watervlooien geven nieuwe inzichten op vervuiling en opwarming van de aarde

watervlo

Onderzoekers van de KU Leuven hebben ontdekt dat watervlooien ons belangrijke informatie geven over hoe organismen evolueren wanneer de aarde vervuild raakt en opwarmt.

De watervlo is een algen-eter en helpt water helder te houden in ondiepe meren. Slapende eitjes van deze watervlo kunnen decennia lang overleven in sedimentlagen en ​ onder de juiste omstandigheden weer ‘verrijzen’. Door twee subpopulaties van de watervlo uit eenzelfde meer, met 40 jaar verschil, te vergelijken, bevestigt de studie dat deze organismen zich in die tijdspanne snel hebben aangepast aan een toename van het aantal hittegolven, en er in slagen om de stijgende hitte-stress beter te weerstaan. Deze snelle evolutie klinkt als goed nieuws. Maar deze studie onderzocht ook wat er gebeurt als de organismen worden blootgesteld aan vervuiling, met name zink. 

Uit het onderzoek blijkt dat vervuiling, vooral door metalen zoals zink, ervoor kan zorgen dat waterorganismen minder goed bestand zijn tegen hitte. Watervlooien passen zich snel aan aan hogere temperaturen door bijvoorbeeld hittegolven, maar deze aanpassingen werken niet goed wanneer ze ook blootgesteld worden aan vervuiling. Dit onderstreept dat het ingewikkeld is hoe organismen reageren op veranderingen in hun omgeving en benadrukt hoe belangrijk het is om rekening te houden met de interactie tussen opwarming en vervuiling bij het maken van klimaatstrategieën en het inschatten van ecologische risico's.

Lees meer over