KU Leuven spant opnieuw rechtszaak aan tegen studenten die De Valk bezetten

9 augustus 2024 | 08u51 | Gepost door annpeeters
betoging

Op vrijdag 9 augustus moeten drie studenten voor de vrederechter verschijnen, omdat ze uit protest tegen de aanhoudende samenwerkingen met Israël een gebouw van de KU Leuven bezetten. Met deze rechtszaak hoopt de KU Leuven een einde te maken aan de bezetting.

Afgelopen woensdag ontvingen enkele van de betrokken studenten een brief waarin hen werd meegedeeld dat ze voor de vrederechter moeten verschijnen. De KU Leuven heeft hen voor de rechtbank gedaagd omdat ze hun bezetting van het gebouw De Valk voortzetten. De KU Leuven had eerder op 3 juli een eenzijdig verzoekschrift ingediend bij de rechtbank van eerste aanleg, maar de rechter oordeelde toen dat de bezetting mocht doorgaan aangezien studenten handelden binnen hun recht op protest en vereniging. De KU Leuven ging daarvoor op 18 juli in beroep waarbij de rechter nogmaals de beslissing van eerste aanleg bevestigde. Nu daagt KU Leuven 3 studenten voor het vredegerecht in de hoop de studentenbezetting alsnog stop te zetten.

De actievoerders vinden het onverantwoord dat de universiteit hun zo onder druk blijft zetten.  "KU Leuven weigert om in dialoog te gaan met ons en heeft nog geen banden heeft verbroken met Israëlische instituties. Het is onbegrijpelijk dat onze universiteit nog steeds samenwerkt met Israëlische universiteiten en instellingen, die medeplichtig zijn aan genocide, terwijl ze zoveel moeite doen om een studentenprotest hiertegen te ontbinden. Universiteiten als de UGent, ULiege en ULB hebben hun intentie duidelijk gemaakt dat ze hun banden met Israëlische universiteiten zullen verbreken, de KU Leuven loopt achter", zegt één van de actievoerders. "In plaats van in te grijpen tegen genocide, vallen ze liever studenten aan, midden in de herexamenperiode."

"Terwijl KU Leuven juridische stappen tegen ons ondernam, zet 'Israël' de bombardementen in Gaza, en nu ook Libanon en Syrië, zonder genade voort en intensifiëren de invallen op de Westelijke Jordaanoever, dit met de directe en indirecte hulp van al haar internationale samenwerkingen. Volgens berekeningen gepubliceerd in the Lancet zou het huidige dodental inmiddels oplopen tot voorbij 186 000. Wij hopen dat de KU Leuven eindelijk inziet dat de academische boycott die we eisen noodzakelijk is in de strijd tegen de genocide en voor de rechten van Palestijnen."

De studenten zullen een steunactie houden vlak voor het vredegerecht in Leuven.

Lees meer over