"Groeiende verdeeldheid, stijgende woningprijzen en hoge schuld per inwoner zijn problemen voor Leuven"

9 september 2024 | 16u29 | Gepost door redactie
De Drie Kreeften

"Uit het gemeenterapport van De Standaard blijkt dat burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit) Leuven achterlaat met weinig vooruitgang en met een groeiende verdeeldheid. Ondanks een lichte stijging van het vertrouwen in het bestuur (+11%), zijn de uitdagingen groot", vindt Alexandra Roumans, lijsttrekker van Liberaal voor Leuven.

“Leuven staat stil. De schulden per inwoner zijn met maar liefst 35% gestegen, wat neerkomt op een schuld van 1.561 euro per inwoner. Dit is een zware last voor toekomstige generaties en toont een gebrek aan verantwoord financieel beleid. En ondanks de grotere meeruitgaven, zien we geen grote stijging in tevredenheid", stelt Roumans vast.

“De stijgende woningprijzen leggen ook enorme druk op de middenklasse en jonge gezinnen. En dat probleem is al jaren zo. Dit kunnen we alleen oplossen door het woonaanbod te vergroten, soepelere regels voor bouwprojecten te introduceren en niet-productieve regels te schrappen. En soms moeten we durven kiezen voor hoogbouw waar mogelijk", vindt Jo Robbelein. 

Daarnaast zijn er zorgwekkende signalen vanuit de bevolking over de groeiende intolerantie tegenover mensen met een migratieachtergrond (+7%) én tegenover mensen met een andere geaardheid. Robbelein: “Dit is zeer verontrustend. Leuven is door de internationale universiteit altijd heel divers geweest en het zou spijtig zijn dit te verliezen. We moeten daarom meer inzetten op initiatieven die mensen samenbrengen en een sterke sociale cohesie creëren. Leuven moet inclusiever worden.” 

“Het is tijd voor een frisse wind en beleid dat écht vooruitgaat. Minder schulden, meer betaalbare woningen en een inclusieve stad waarin iedereen zich thuis voelt", besluit Roumans.

Lees meer over