Gerestaureerde Dorre de Bakker terug op zijn vertrouwde plek

20 december 2022 | 14u09 | Gepost door annpeeters
Dorre

‘Dorre, de bakker’, het iconische standbeeld uit de Diestsestraat, werd vanmorgen door de Leuvense stadsdiensten terug op zijn sokkel geplaatst. Het beeld was enkele maanden in restauratie na een aanrijding.

Enkele maanden geleden werd het standbeeld ‘Dorre, de bakker’ aangereden door een vrachtwagen. In afwachting van herstelling kwam er een nadarhek rond het beeld, maar een toerist die een selfie wilde nemen deed de benen van het standbeeld definitief afbreken. Later belandde nog een bejaard koppel met de wagen op de sokkel. 

Na een grondige restauratie, waarbij het beeld van binnenuit verstevigd werd, kreeg Dorre zijn vertrouwde plek terug op de kruising van de Diestsestraat met de Vaartstraat en de Leopold Vanderkelenstraat. Dirk Vansina, Leuvens schepen van Restauraties (CD&V), is opgetogen met de terugkeer van Dorre: “Het standbeeld van Dorre is Leuvens erfgoed om te koesteren. Het is een trefpunt voor veel mensen en bovendien een heel fotogeniek beeld. Dankzij de restauratie staat het standbeeld opnieuw stevig en kan het tegen een occasioneel stootje. We hebben het beeld bovendien laten oppoetsen, zodat het opnieuw kan schitteren in het straatbeeld.”

Lees meer over