Discussie over Leuvens topsportbeleid: "Stad is enkel bezig met prestigeprojecten zoals WK Wielrennen, niet met atleten"

18 juli 2024 | 09u38 | Gepost door feija.vanhoudt…
Illustratiebeeld.

Hanne Claes en Jorre Verstraeten, u kent ze vast wel, twee Leuvense atleten, zij is topsprinster, hij is topatleet in de judosport. Zij verdedigen binnenkort onze nationale eer op de Olympische Spelen, en toch worden zij niet individueel gefinancierd door de stad Leuven. Daar is niet iedereen even blij mee.

AMA Management spreekt ongenoegen uit over de situatie: “Op vlak van financiering moeten ze het doen met ons; hun management, financiering door de federaties en privésponsoring. Dat is echter anders in Antwerpen, ze hebben er immers een heuse sportafdeling; Sporting A, met verschillende categorieën. Van amateursporten, tot clubsporten en elitesporten, in Antwerpen is er een plaatsje voor elke sporter”, zo zegt Maximiliaan Vandomme, manager van zowel Hanne Claes als Jorre Verstraeten. “In Leuven bestaat dat niet, de stad zet enkel in op het WK Wielrennen en kijkt niet verder naar haar Olympische atleten.”

We contacteerden Johan Geleyns, schepen van Sport bij stad Leuven, voor commentaar. Hij geeft aan dat het een bewuste keuze is om individuele topsporters niet te financieren: “Ons financieringssysteem voor sporters bestaat uit subsidies aan Leuvense sportverenigingen met een topsportwerking, Leuven werkt daarbij met een puntensysteem. Er is een pot van 40.000 euro, en die wordt verdeeld onder de clubs op basis van hoeveel punten elke club heeft. Wanneer er een lid meedoet aan de Olympische Spelen, krijgt de club meer punten, en zo worden de Olympische atleten onrechtstreeks mee gefinancierd. Wij zetten in op de opleiding en clubs zelf, want wij geloven dat het beter is om hun te financieren dan de individuele atleten op zich. Daarbij, de atleten worden reeds individueel gesteund door topsportcontracten bij Sport Vlaanderen”, geeft Geleyns aan.

“Daarnaast kan Leuven zeker wel zijn mannetje staan tegenover Antwerpen”, vindt de schepen van Sport. “67% van de Leuvenaars doet volgens de recentste cijfers van de Stadsmonitor aan sport, daarmee staat Leuven op nummer 1 van de centrumsteden", klinkt het. "We zetten ook wel op meer dingen in dan het WK wielrennen alleen, een totaal sportbeleid is voor ons belangrijk, voor de individuele recreant tot de G-sporter en zelfs ondersteuning van topsportevenementen zoals het WK Breaking 2023, of het EK Indoor Hockey 2024", besluit Geleyns.

Lees meer over