Aimé stond met de Dansende Kip al op de kermis in Leuven in 1910

23 augustus 2024 | 20u46 | Gepost door annpeeters

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

André Bernaerts heeft honderden foto's en beelden van de kermis vanaf het jaar 1900.  Zo ook dit filmpje van de attractie waarmee ook de opa van André op de kermis stond in Leuven. 

Het moet in de periode 1910-1915 zijn geweest dat de opa van André Bernaerts met deze attractie rondtrok langs kermissen. De show van 'de kleine dame en de dikke vent' was een act die erg aansprak. 

"Mijn grootvader Aimé Vanzanten was tuinman aan het koninklijk paleis in Brussel", zegt André Bernaerts. "Hij was echt een vakman en is naar Roemenië gestuurd om daar een tropische tuin aan te leggen voor onze toenmalige koning. Daar ontmoette hij mijn grootmoeder, zij was een Sinti, een zigeunerin afkomstig uit een Roma-stam. Na de aanleg van de tuin zijn ze samen naar hier gekomen. Op dat moment zijn ze gestart met de 'Dansende Kip' op de kermis. Ook hun zoon, mijn vader August, kwam in 1930 in het kermisleven terecht en ik heb hem opgevolgd in de jaren zeventig." 

André woonde bij zijn grootvader lang moeders zijde. "Hij had een snoepfabriek aan 'den Boelenberg', maar toch ben ik via mijn vader in het kermisleven terechtgekomen. Ik heb er ook mijn vrouw Nicole leren kennen, zij kwam uit het circus, maar is jammer genoeg al overleden. Tot de jaren '90 hebben we met levende paarden op de kermis gestaan, daarna zijn we overgeschakeld op het omver gooien van potten in de Caramba. Mijn dochter nam die over in 2009. Mijn kleinzoon staat op de kermis met een wafel- en eetkraam."

Leuven kermis

De kermis in Leuven vindt plaats van vrijdag 30 augustus tot en met zondag 22 september. De prikkelarme dag is op maandag 16 september van 16 tot 19 uur, de verminderingsdag op zondag 22 september van 16 tot 19 uur. Ook André zal er aanwezig zijn, hij kijkt erg uit naar de kermis in eigen stad.

Foto's: André

Lees meer over