VERKIEZINGEN: Wie bestuurt Kampenhout de komende zes jaar?

5 oktober 2024 | 13u29 | Gepost door redactie
Leaerts
Verkiezingen

Op 13 oktober vinden nieuwe gemeenteraadsverkiezingen plaats. Hoe liggen de politieke kaarten in jouw gemeente? Wij nemen Kampenhout onder de loep. 

Burgemeester: Kris Lenaerts, Team Burgemeester 

Huidige coalitie: Team Burgemeester, Open Vld 

Welke partijen komen op: Team Burgemeester, SterK, N-VA, Groen, Vlaams Belang 

Met de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen in Kampenhout in het vooruitzicht, zijn de politieke verhoudingen veelbesproken. Burgemeester Kris Lenaerts, de huidige burgemeester van Team Burgemeester, heeft zijn zinnen gezet op een derde termijn. Met negen zetels behaalde zijn partij vorige verkiezingen een stevige positie, maar de komende verkiezingen zullen cruciaal zijn om zijn beleidsplannen verder te kunnen realiseren. Lenaerts benadrukt dat er nog veel werk te verzetten is, vooral op het gebied van gemeentelijke dienstverlening en aanspreekbaarheid. 

De andere politieke partijen hebben ook hun strategieën toegespitst op de thema's die de inwoners bezighouden. Open VLD, onder de noemer SterK, probeert met lijsttrekker Gonda Smetsers nieuwe kiezers aan te trekken. Met zes behaalde zetels vorige verkiezingen heeft deze partij de ambitie om aan de macht te blijven en nog meer invloed uit te oefenen in de gemeenteraad.  

Als beide partijen hun kiezers opnieuw weten te overtuigen, zullen ze wellicht opnieuw samen besturen na 13 oktober. Ze kunnen dan een solide basis van vijftien zetels vormen. 

N-VA Kampenhout, geleid door Nick Mannaerts, komt naar de verkiezingen met drie zetels. De partij heeft een stevige basis, maar zal moeten inspelen op de zorgen van de bevolking, vooral als het gaat om thema's zoals veiligheid en betaalbaar wonen, waar ook de overige partijen zich op richten. 

Groen, met Mark Van Ingelgom als lijsttrekker, heeft twee zetels en probeert milieu- en duurzame initiatieven meer aandacht te geven. Tot slot is er Vlaams Belang, dat met Thierry Rom naar de kiezers gaat, en eerder één zetel behaalde. Het zal voor deze partij een uitdaging zijn om substantieel te groeien, gezien de sterke lokale concurrentie.  

Deze drie partijen kunnen eventueel opgepikt worden als Team Burgemeester en Open VLD geen comfortabele meerderheid behalen, maar die kans is wellicht klein. 

Tekst: AP

Lees meer over