Zorggroep Sint-Kamillus opent ‘Boerderijweike’

geiten

Zorggroep Sint-Kamillus beschikt over een authentieke boerderijsite temidden van een open landschap. 

De boerderij en zijn omgeving dragen in belangrijke mate bij tot het groene en rustgevende karakter van de hoofdcampus Krijkelberg te Bierbeek. 

In 2020 werd het plan opgevat om fasegewijs de boerderij te opwaarderen. In een eerste fase werd samen met Regionaal Landschap Dijleland en het Agentschap Erfgoed de fruitboomgaard vernieuwd.

In een tweede fase werd nagedacht over de omgeving van de boerderijsite via het project ‘De Kracht van Groen’ i.s.m. Regionaal Landschap Dijleland. Dit project richtte zich specifiek op het ontwikkelen van de groene omkadering in zorgvoorzieningen met een meerwaarde voor patiënten en bewoners. In dit kader werden aanplantingen van houtkanten en bomen in de omgeving van de boerderij uitgevoerd. Daarnaast was er ook ruimte voor het nadenken over de inrichting van de boerderijsite. Hier ontstond de gedachte voor de uitbouw van een dierenweide. 

Meer dan een jaar werd er samen met patiënten en bewoners nagedacht en gewerkt. En nu is het zover. Op donderdag 11 juli neemt Sint-Kamillus op het ‘Kamillusfeest’, de nieuwe dierenweide, het ‘Boerderijweike’, met dwerggeiten, kippen, konijnen, ezels en Ouessantschapen in gebruik. 

De dierenweide biedt een mooie uitbreiding aan het zorgaanbod voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dieren spelen een belangrijke rol in het herstel- en ondersteuningsproces voor de doelgroepen van Zorggroep Sint-Kamillus. In eerste instantie bieden ze door hun aanwezigheid en nabijheid emotionele steun en bevorderen ze het algemeen welzijn. Daarnaast zorgen ze voor sociaal contact en communicatie. Daarom werd er een zithoek voorzien. Tot slot brengen ze door het verzorgen structuur en routine in het dagelijkse leven, stimuleren ze fysieke activiteit en motorische vaardigheden, en vergroten ze het zelfvertrouwen en de eigenwaarde. De dieren van het ‘Boerderijweike’ werden dan ook gekozen op basis van hun bijdrage aan de realisatie van deze doelstellingen.

Concreet betekent dit dat het activiteitenaanbod van het therapeutisch activiteitencentrum voor patiënten en bewoners op de campus verruimd wordt met het voederen en verzorgen van de dieren, knuffelsessies en het verzamelen van eieren. 

Het’ Boerderijweike’ vormt een waardevolle aanvulling op de zorgfaciliteiten van Sint-Kamillus, waar mensen op een unieke en therapeutische manier kunnen herstellen en groeien.

Lees meer over