Buurt protesteert tegen zonnepanelenpark van 3,73 hectare dat Transfarm in hun achtertuin wil inplanten

27 augustus 2024 | 08u57 | Gepost door redactie
zonnepanelenpark

Transfarm dient een vergunningsaanvraag in voor de aanleg van een enorm zonnepanelenpark van 3,73 hectare op 5,5 meter hoogte en  waterbekkens van 3 000 000 liter op de weidepercelen naast de Bijzondereweg in Lovenjoel. Buurtbewoners begrijpen niet waarom men dit project wil inplanten in de achtertuinen van de aangrenzende woningen.

De KU Leuven-onderzoekboerderij is al sinds 1928 gevestigd aan de Bijzondereweg in Lovenjoel en heeft een totale oppervlakte aan bos, weides en akkerland van iets meer dan 70 hectare. Tot voor enkele jaren ondervonden buurtbewoners nauwelijks hinder van de proefboerderij, maar sinds ze in 2019 ondergebracht is onder de Groep Wetenschap & Technologie is dat wel anders. Door het invoeren van nieuwe technologieën en installaties is in de buurt geregeld urenlang een storend zwaar gezoem te horen, maar wat KU Leuven nu van plan is op het veld aan de boerderij is voor de buurt de druppel die de emmer doet overlopen. 

Transfarm nodigde een tiental omliggende gezinnen uit voor een infovergadering om hun nieuwe plannen uit de doeken te doen. Daar werd bekendgemaakt dat KU Leuven een zonnepanelenpark wil aanleggen op de weide aangrenzend aan de boerderij en lopende tot aan de Tiensesteenweg en tot aan de ingang van het Groot Park langs de Bijzondereweg. Aan die ingang komen tevens twee waterbekkens en een hoogspanningscabine. 

KU Leuven wil op het veld innovaties testen om de landbouw klimaatneutraal te maken. Op de proefboerderij wordt onder andere onderzoek gedaan naar agrivoltaics, een systeem waarbij teelten samengaan met energiewinning uit zonnepanelen. Fruitteler Van der Velpen uit Opvelp heeft sinds drie jaar ook enkele rijen lichtdoorlatende zonnepanelen geïnstalleerd boven zijn perenbomen. Op het KU Leuven-veld zouden landbouwmachines onder de zonnepanelen rijden om er gewassen te telen.

Bezwaar

Buurtbewoners verenigen zich en bereiden een bezwaarschrift voor tegen de plannen, ook hebben ze een online petitie geopend. Ze begrijpen niet waarom Transfarm het nodig vindt om een zonnepanelenpark van 3,73 hectare op 5,5 meter hoogte en waterbekkens van 3 000 000 liter in te planten tussen woningen. Daarenboven is de inplantingsplaats een beschermd dorpsgezicht en vrezen de buurtbewoners een toename van zwaar verkeer voor de aanleg van het zonnepanelenpark. 

Het park zal visuele hinder en geluidshinder met zich meebrengen. De bewoners van de nieuwbouwwoningen in de Keizerstraat kochten de bouwgrond net voor het mooie uitzicht en de bewoners van de Bijzondereweg en Tiensesteenweg zien de waarde van hun woning dalen met een uitzicht op een zonnepanelenpark. In het bezwaarschrift worden nog tal van andere punten aangehaald, onder andere in verband met de waterhuishouding rond de waterbekkens. 

Gemeente

"Wij vernamen dat Transfarm een aanvraag heeft ingediend bij de provincie", zegt Bierbeeks burgemeester Johan Vanhulst (CD&V). "Daar zou dit dossier momenteel onderzocht worden op volledigheid en ontvankelijkheid. Eens volledig en ontvankelijk verklaard door de provincie is het aan de gemeente om een openbaar onderzoek te organiseren. Tegelijk wint de provincie een aantal adviezen in (oa bij ANB, Erfgoed, afdeling Land, …), ook de gemeente wordt om advies gevraagd. Nadien is het aan de provincie om de aanvraag te weigeren of goed te keuren, de gemeente heeft hier dus geen beslissende stem. Als gemeente hebben wij de aanvraag zelf en de concrete plannen nog niet kunnen inkijken, dus kunnen wij ons ook nog niet inhoudelijk uitspreken." 

De buurt zal op een later tijdstip met meer informatie komen, maar hoopt vooral dat het zonnepanelenpark er niet komt. 

 

 

 

map
inplantingsplan

Lees meer over