Onderzoeksjournalist Kurt Wertelaers opent eigen cold case bureau: "In rampgebied kwam geur dode lichamen me tegemoet"

Cold Case
Onderzoeksjournalist Kurt Wertelaers (48) uit de Aarschotse deelgemeente Langdorp organiseert op 16 september in CC Gasthuis een zogenaamde Cold Case Campus. Sinds enkele jaren specialiseert hij zich in onopgeloste politiezaken zoals de verdwijning van Nathalie Geijsbregts uit Bertem, die in 1991 verdween, en Ilse Stockmans uit Aarschot, die sinds 1987 spoorloos is. Kurt begon er zelfs zijn eigen Bureau Van Meerbeeck voor en heeft nu ook een eigen bureau in Aarschot. “De naam komt van een andere oude zaak waarbij de toen oudste Belg spoorloos was, uiteindelijk vond ik haar graf onder Parijs.” Intussen opende hij ook een bureau in Aarschot.

Tot 2018 werkte Kurt voor een Vlaamse krant waarvoor hij artikels schreef rond misdaad en justitie. “Al van kindsbeen af was ik gefascineerd door de politie en door moorden. Ik keek ook veel naar detectiveseries, voetbal bijvoorbeeld was aan mij niet besteed, ik kan geen drie Rode Duivels opnoemen (lacht). Toen ik voor de krant ging werken, begon ik als lokaal correspondent in Limburg maar na een jaar mocht ik nationaal de criminaliteit op de voet volgen. Ik trok ook meermaals naar rampgebieden of naar plaatsen waar een terreuraanslag was gepleegd. In mijn auto had ik verschillende stapeltjes kledij liggen, zowel winterse - als zomerse spullen want ik wist nooit waar ik zou belanden. Je mag gerust zeggen dat ik toen in mijn auto leefde met een aantal rugzakken voor wanneer ik meteen moest vertrekken. Vaak was ik voor dagen weg en wist ik meestal niet wanneer ik weer thuis zou zijn. Ik heb doorheen de jaren veel ellende gezien, zo moest ik verslag uitbrengen van de gevolgen van de tyfoon Haiyan. Toen ik van het vliegtuig stapte, kwam de lijkgeur me tegemoet. Aan een elektriciteitskabel hing een man dood ondersteboven. Het klinkt misschien vreemd maar al die verhalen hebben nooit aan mij gevreten, op een of andere manier kon ik die van me afzetten.”

Lees verder onder de foto

kurt

“Veel moordenaars vertellen het toch aan iemand”

Toen Kurt 40 werd, koos hij voor een andere richting in zijn leven. “Ik dacht wat als er binnenkort iemand opstaat die sneller en beter is en daarom bedacht ik een plan B. Ik volgde in Nederland een opleiding als detective en behaalde mijn diploma en startte een onderzoekscollectief op, Bureau Van Meerbeeck."

Met dat laatste probeert Kurt cold cases nieuw leven in te blazen, zeg maar zaken waar al jaren niets meer mee gebeurt omdat alle bestaande pistes onderzocht werden en tot geen opheldering konden leiden. “In ons land zijn er geen officiële cijfers over het aantal cold cases. In Nederland hebben we het over zo’n 1750 en ik ga ervan uit dat het er in België ook meer dan 1000 zijn. In ons land zijn er zo’n 800 mensen vermist, een klein deel daarvan heeft bewust gekozen om van de radar te verdwijnen, de anderen blijven een mysterie. Als iedereen gestopt is met zoeken, behalve de nabestaanden en achterblijvers, komt ons collectief in beeld. In Nederland gingen recherchekundigen praten met moordenaars, die lang na de feiten toch gevonden werden. Wat blijkt? De helft van de 50 ondervraagden had nooit iets verteld tegen iemand over de feiten maar de andere helft had toch minstens één iemand in vertrouwen genomen. Een cold case is geen hopeloze zaak, zelfs niet als het gaat om een zaak van 20 of 30 jaar geleden, vandaag staan we ook veel verder in DNA-onderzoek en dat kan ook helpen.”

Lees verder onder de foto

Ilse
Onopgeloste zaken weer onder de aandacht brengen zoals die van Ilse Stockmans, dat wil Kurt doen met zijn bureau

Cold Case Campus als teambuilding

Op 16 september organiseert Kurt een eerste Cold Case Campus in CC Gasthuis in Àarschot.“ Er komen heel wat sprekers waaronder politiecommissaris op rust Ronald Speltens, schrijver Marc Pennartz, Benoît Vermeerbergen en Dorien Verlinden die twee autoriteiten zijn op het gebied van DNA onderzoek en ik zelf. Rudi Steyls uit Hasselt heeft een privémuseum met politie-uniformen, medailles, emblemen en documenten en komt daar een deel van tentoonstellen. Ik denk erover om het initiatief later verder uit te bouwen en het ook op andere locaties te organiseren en vanaf september willen we het ook aanbieden aan bedrijven als teambuilding event.”

Kurt opende intussen ook een bureau in Aarschot.

Lees ons uitgebreid interview dat we met Kurt hadden in het volgende Thema magazine.

Lees meer over