Jolien Vermeylen uit Averbode wordt na valpartij op cruciaal moment 24ste in triatlon op Olympische Spelen

31 juli 2024 | 10u05 | Gepost door feija.vanhoudt…
Jolien Vermeylen

Jolien Vermeylen uit Averbode dook om 8 uur deze morgen voor het eerst de Seine in Parijs in voor de triatlon op de Olympische Spelen. Na lang speculeren blijkt de waterkwaliteit dan toch optimaal genoeg om atleten te verwelkomen in het water. 

Om 8.13 uur was de eerste zwemronde afgelopen. Jolien Vermeylen kwam als vijfe van de 55 deelnemers uit het water en begon onmiddellijk aan de tweede zwemronde. “Een opkikker voor haar”, klonk het. De tweede zwemronde eindigde om 8.22 uur, waarna de triatleten op de fiets sprongen. Jolien kwam als elfde uit het water en begon te fietsen op de natte straten van Parijs. “Het is belangrijk voor haar om snel aan te sluiten bij het voorste groepje bij het fietsen”, zo luidde het commentaar. En dat deed ze goed. Ze begon dan nog steeds als elfde aan de tweede ronde fietsen, met slechts 19 seconden speling op de kopfietster Duffy.  

Maar dan kwam Vermeylen in een bocht ten val door het natte wegdek, samen met enkele andere fietssters. Daardoor lag ze na 40 minuten in de wedstrijd een minuut op afstand van de nummer 1 en stond ze daarmee op de vijftiende plaats. Tien minuten later lag ze echter 28ste, terwijl de weg beetje bij beetje droger werd. Een uur in de wedstrijd was het knokken voor Jolien om het gat met de achtervolgende groep te dichten, het vergde duidelijk enorm veel energie van haar, maar het lukte. Ze behoudt daarmee na een uur en vijftien minuten nog steeds de 28ste plaats. 

Omstreeks 9.20 uur begon de kopgroep aan het loopgedeelte, tevens het laatste gedeelde van de triatlon. Jolien volgde op een minuut en 9 seconden afstand, op plaats 27. De Franse Beaugrand kwam tijdens het lopen vooraan en behield die plaats ook, tot groot joluit van het publiek. Ze won goud met een tijd van 1 uur, 54 minuten en 55 seconden.

Zilver was voor de Zwitserse Derreon met zes seconden achterstand en brons voor Potter met vijftien seconden achterstand. Jolien Vermeylen eindigde mooi op een 24ste plaats met vier minuten en 49 seconden achterstand. De val met de fiets deed haar spijtig genoeg de das om. Ze heeft daarna toch nog mooi gestreden.

Lees meer over