Grote spoorstaking: helft IC-treinen rijdt, meeste P-treinen niet

Als gevolg van de 48 urenstaking rijdt de helft van IC-treinen rijdt niet, P-treinen zijn er amper. Voorts rijden veertig procent van de S- en L-treinen rijden.

Deze IC-treinen rijden niet:

Gent-Sint-Pieters/Melle - Dendermonde - Mechelen - Leuven

Antwerpen-Centraal - Leuven

Deze S-treinen rijden volgens de NMBS vandaag niet:

S9 Brussel-Luxemburg - Brussel-Schuman - Leuven

De NMBS, Infrabel en HR Rail lieten eerder weten dat ze deze actie veroordelen en buiten proportie en onverantwoord vinden. Het zijn immers de reizigers die hiervan de dupe zijn. De staking gaat uit van de drie grote spoorvakbonden ACOD Spoor, ACV Transcom en VSOA. Verschillende dossiers binnen de spoorwegen vormen de aanleiding tot de sociale actie, maar de beslissing om de opstarttijd van treinbegeleiders,de tijd die ze krijgen om hun eerste trein voor te bereiden, te halveren tot 10 minuten, was er te veel aan. De vakbonden menen dat die 20 minuten nodig zijn, ondanks de technologische vooruitgang, ze bekijken het als een besparingsmaatregel.

De vakbonden en de directie van de NMBS zullen deze donderdag andermaal vergaderen, dit om de volgende 48 urenstaking in december te kunnen afweren. Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) zal hierbij ook aanwezig zijn, gezien zijn spreidingsplannen in het verleden voor de luchthaven van Zaventem, is er zeker nog geen licht aan het einde van de spreekwoordelijke tunnel.

Reizigers kunnen via de reisplanner op de NMBS-website of via de app hun reis plannen. De schermen in de stations en de reisplanner tonen tijdens de staking enkel de treinen die rijden. De NMBS verwacht dat het treinaanbod vanaf vrijdagochtend 10 november weer normaal zal verlopen.

Lees meer over