Na kunstenaar Pieter Janssens, wordt nu ook buurtcomité uit Molens Van Orshoven gezet

Silo's

Beeldend kunstenaar Pieter Janssens werkte 25 jaar in zijn atelier in de Molens van Orshoven toen hij eerder dit jaar uit zijn atelier gezet werd. Nu volgt het buurtcomité.

Beeldend kunstenaar Pieter Janssens werkt al 25 jaar op zelfstandige basis in een atelier aan de Molens van Orshoven. Hij knapte het gebouw eigenhandig op, maar in mei van dit jaar gaf de rechtbank het stadsbestuur gelijk en moet de man zijn atelier verlaten. Momenteel loopt er een beroepsprocedure en hoopt de kunstenaar alsnog in zijn atelier te kunnen blijven. 

Buurtcomité Vaartkater

"Op vrijdag 20 september kreeg buurtcomité Vaartkater een aangetekende brief van vzw Maakleerplek om het buurtlokaal in de Molens Van Orshoven voor 4 oktober te verlaten. Zoniet zou het lokaal op onze kosten ontruimd worden", zegt  Kris Van Bouchout, Voorzitter buurtcomité Vaartkater.

De Vaartkater gebruikt de ruimte nu al een vijftal jaar. "Eerst heeft de stad het ter beschikking gesteld, maar vanaf 1 januari 2024 heeft zij het beheer van de Molens overgedragen aan de vzw Maakleerplek. Daar loopt het mis."

"In december 2022 (!) verklaarde schepen Lalyn Wadera (Vooruit) nog dat er een overleg met ons zou opgestart worden. Nu bijna 2 jaar later heeft er ondanks herhaaldelijk aandringen van onze kant nog geen enkel overleg plaatsgevonden. En nu komt de uitdrijving."

Harde klap 

"Dit is een harde klap voor het buurtcomité dat al jaren een werking heeft op de zuidoever van de Vaartkom. We realiseerden, met steun van de stad, twee Kom op voor je wijk-projecten: een ronde zitbank en een verticale groene muur van een duizendtal plastic flessen gevuld met planten die dagelijks veel bekijks heeft.  We doen ook jaarlijks mee aan de burendag en organiseren verschillende andere buurtactiviteiten zoals optredens, lezingen, theatervoorstellingen, buurtapero’s. We werken ook heel nauw samen met scholen uit de buurt en met jongeren met een beperking van Brake Out en Honk."

"De stad heeft blijkbaar aan vzw Maakleerplek een blanco cheque gegeven.  Buurtcomité Vaartkater is daar, na de poging tot uitzetting van Pieter Janssens, het tweede slachtoffer van. 
Een verklaring wordt ons niet gegeven. Bovendien is het door ons gebruikte lokaal in zeer slechte staat en zal het na ons vertrek leeg blijven staan."

Link met rechtszaak kunstenaar Pieter Janssens 

Voor het buurtcomité is het duidelijk dat de uitdrijving te maken heeft met de lopende rechtszaak (beroepsprocedure) tegen Pieter Janssens. "Het is een bijzonder kleinmenselijke houding van de Maakleerplek. Voor de leden van de Vaartkater komt het aan als een regelrechte pestmaatregel van vzw Maakleerplek, die geruggesteund wordt door stad Leuven. Dit is onbegrijpelijk voor een stad die er prat op gaat verbindend te werken en sterk inzet op buurtwerking."

 

Lees meer over