Buurtcomité Vaartkater protesteert na verplichte uitzetting door stad

Vaartkater

Woensdag was er protest aan de Molens Van Orshoven, omdat na beeldend kunstenaar Pieter Janssens, nu ook buurtcomité Vaartkater uit het gebouw gezet wordt.

Gisteren brachten we het relaas van het buurtcomité dat uit de Molens Van Orshoven gezet wordt. Vandaag, woensdag, was er een kleine protestactie aan de Molens.

Paradepaardje

"Maakleerplek is het paradepaardje van schepen Lalynn Wadera (Vooruit) en heeft tot nu toe al héél veel geld gekost en weinig opgebracht", zegt kunstenaar Pieter Janssens. "Nadat ik te horen kreeg dat ik het pand moet verlaten, wordt nu ook het buurtcomité waar ik deel van uitmaak de toegang tot de Molens ontzegt."

Rechtszaak 

"Zoals je weet gaven we op 8 mei een buurt/benefietfeest en beslisten we om in beroep te gaan tegen de ‘uitdrijving uit mijn atelier' om de zaak in eerste aanleg 'ten gronde' te kunnen behandelen. We baseren ons hiervoor op collegedocumenten (CBS) waarin letterlijk staat dat Pieter Janssens ten allen tijde over een ruimte kan beschikken in de Molens." 

"Jammer genoeg heeft stad Leuven de normale beroepsprocedure niet willen afwachten en heeft zij, onder druk van vzw Maakleerplek, die Stad Leuven aansprakelijk stelt en ermee dreigt om stappen te ondernemen tegen de stad, de onuitvoerbaarheid van het vonnis van de vrederechter in vraag gesteld en is hiertegen in beroep gegaan."

Dure move

"Zoals verwacht is de rechter in eerste aanleg hier op 25 september niet in meegegaan en heeft hij de vordering van stad Leuven met het oog op de hervorming van niet-uitvoerbaarheid van het bestreden vonnis (vonnis van de vrederechter) afgewezen. Een dure ‘move’ die zowel mij als de belastingbetaler weer heel veel geld heeft gekost en de rechtbank weer extra en onnodig werk heeft bezorgd."

"Concreet betekent dit dat de niet-uitvoerbaarheid van het bestreden vonnis blijft en dat de zaak verder in staat moet worden gesteld in hoger beroep om uiteindelijk pas op 12 februari 2025, dus meer dan een jaar na het verstrijken van het abrupt opgezegde contract ter bede, behandeld te worden."

"Dit is heel juridisch technisch allemaal, maar kort samengevat komt het erop neer dat Stad Leuven een contract heeft afgesloten met de nieuwe vzw Maakleerplek, waarbij deze de volledige autonomie krijgt. En vzw Maakleerplek heeft dus, met medeweten van de stad, beslist dat ik weg moet, omdat ze mijn ruimte willen inpalmen."

Laagdrempelige evenementen

"Naast de juridische strijd die over mijn atelier lopende is, moet ook buurtcomité Vaartkater, die een kleine opslagplaats ter beschikking kreeg, weg uit de Molens. Dat is hier bij heel wat buurtbewoners in het verkeerde keelgat geschoten vermits we met Vaartkater heel wat laagdrempelige evenementen organiseren. We weten dat het allemaal niet veel uithaalt, de stad kiest uiteraard de kant van de vzw Maakleerplek (Maakbar, Maakbaar, High Tech Lab, Cas co,…) omdat dit allemaal door de stad gesubsidieerde vzw’s zijn. Toch willen we van ons laten horen en geven we ons niet zomaar gewonnen."

Jaarlijks 100.000 euro subsidie

"vzw Maakleerplek krijgt een jaarlijkse werkingssubsidie van 100.000 euro. Dat deze vzw nu de stad onder druk zet om mij en het buurtcomité uit te drijven, is onwaarschijnlijk en druist in tegen de beweerde waarden van stad Leuven die inzet op verbinding, kom op voor je wijk projecten, levendige buurten… Onbegrijpelijk is het."

 

 

Lees meer over