De Universiteitshal van de KU Leuven zit even in een nieuw jasje

Universiteitshal KU Leuven Naamsestraat tijdelijk jasje herfst 2024

De gevel van de universiteitshal, die afkomstig is uit de vijftiende eeuw en als enige deel van het gebouw in de Tweede Wereldoorlog overeind bleef, was aan dringende herstellingen toe. De uitvoerige werken die in 1998 al begonnen, komen binnenkort ten einde net op tijd voor de festiviteiten rondom het zeshonderdjarige bestaan van de KU Leuven.

"Omtrent het tijdelijke jasje geven we deze woensdag meer info. Dan lichten we een tipje van de sluier op. Het jasje hangt er momenteel om de stellingen aan de hal af te schermen. Deze kondigen het begin van komend academiejaar aan", aldus woordvoerder van de KU Leuven, Sigrid Somers.

Oorspronkelijk werd de hal door de lakenwevers gebruikt als verkoopsplaats. Kort na de oprichting van de universiteit in 1425 werd een gedeelte van het gebouw door de stad ter beschikking gesteld als leslokaal voor de colleges. Toen de Duitse bezetter op 25 augustus 1914 de Leuvense binnenstad in brand stak, is ook de universiteitshal op de voorgevel na bijna volledig vernield.

Tegenwoordig fungeert de hal als het beleidscentrum van de universiteit. Het doet nog steeds dienst als centrale inschrijvingsplaats en in de promotiezaal worden nog steeds heel wat doctoraten publiek verdedigd. De universiteitshal is toegankelijk voor het publiek. Je vindt er een klein museum, de university shop én een gezellige koffiebar.

Universiteitshal KU Leuven Naamsestraat tijdelijk jasje herfst 2024 2

Lees meer over