Provincie vraagt om meer hoffelijkheid op fietssnelwegen

20 september 2024 | 13u07 | Gepost door annpeeters
fietssnelwegen

De provincie Vlaams-Brabant lanceert een hoffelijkheidscampagne langs de fietssnelwegen. Hiermee wil ze de weggebruikers eraan herinneren om rekening te houden met elkaar op de weg.

De fietssnelwegen winnen de laatste jaren aan populariteit. Meer mensen kiezen de fiets om naar het werk of school te gaan en nemen de fietssnelweg om veilig op hun bestemming te raken. Op de fietssnelwegen komt men dan ook een waaier aan vervoerstypes tegen: van bakfiets, koersfiets, speedpedelec, longtail, kinderen op de fiets, step tot een gewone stadfiets of wandelaars.

“Soms een uitdaging, want al deze vervoerstypes hebben verschillende snelheden en delen samen één weg. En we willen dat iedereen zich veilig voelt op de fietssnelwegen”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. “Daarom starten we een hoffelijkheidscampagne en roepen we de gebruikers van de fietssnelweg op om rekening te houden met elkaar.”

De campagne bestaat uit 3 beelden die gekende situaties op de fietssnelweg tonen: verschillende snelheden tussen weggebruikers, wandelaars op de fietssnelweg en een ​
​landbouwvoertuig op de fietssnelweg. ​
​De panelen zijn een herinnering voor de weggebruikers dat ze de weg delen met anderen. Bij het kruisen of voorbij steken is het belangrijk dat men vertraagt, eventueel verwittigt en ruimte geeft aan elkaar.

“Deze campagne is nodig, want we krijgen als gemeentebestuur reacties van diverse gebruikers, rechtstreeks of via facebook, die om respect vragen. In Bierbeek is er trouwens in de Rijsmortelstraat absoluut gedeeld gebruik van de fietssnelweg, omdat er mensen wonen”, zegt Cil Cuypers, schepen van Mobiliteit van Bierbeek.

De campagnebeelden staan de komende maanden langs de fietssnelwegen F3 Leuven-Brussel, F24 Leuven-Tienen en F20 Halle-Brussel. ​
​In de toekomst wordt de campagne uitgebreid naar meerdere fietssnelwegen in Vlaams-Brabant.

Lees meer over