Bertem likt wonden na wateroverlast: extra ophaalronde grofvuil voorzien bij getroffenen van noodweer

Waterellende in de Dorpstraat in Bertem.

Na de wateroverlast van vorige donderdag likt de gemeente Bertem zijn wonden. Vooral in het centrum en in enkele delen van Leefdaal viel er grote schade te noteren. Omdat de omloop niet veilig was, werd de ochtendrit van zaterdag in de Ronde van Vlaams-Brabant in Bertem zelfs geschrapt.

"Er viel zestig meter per vierkante meter, we kregen een waterbom te verwerken op een uur tijd. Niets kan dat tegenhouden. We hebben met de provincie Vlaams-Brabant weer contact opgenomen om de onlangs overstroomde Voer beter te onderhouden. Als gevolg van het noodweer komen er nu nog takken in terecht en ook dat moet opgeruimd worden. Als ze die waterloop veel beter onderhouden en korter op de bal spelen, dan had de schade beperkter geweest. We vragen dit al jaren, hopelijk luisteren ze nu", reageerde burgemeester Joël Vander Elst (Gemeentebelangen-Open Vld).

Er bevond zich immers te veel modder op de rijbaan en de gemeente kreeg het niet rond. Bij frituur Den Trul viel er veel schade te noteren, zij zijn even gesloten om alles te herstellen. Uitvaartcentrum Cromboom zag zijn dak dan weer instorten door de regen. De hoofdbibliotheek van Bertem in de Bosstraat blijft nog minstens tot 11 augustus gesloten, ook daar sijpelde veel water binnen. Voornamelijk de elektronica, maar ook een deel van de boeken werden getroffen. Noodgedwongen hebben ze de bibliotheek in Bertem daarom tijdelijk gesloten en zijn ze uitgeweken naar hun uitleenpost in Leefdaal.

"Je kan nog zeker tot 11 augustus terecht in bibliotheek Leefdaal, waar we de gebruikelijke openingsuren van bib Bertem hanteren. Als alles goed verloopt kan de bibliotheek van Bertem op maandag 12 augustus weer openen", klonk het bij de bib.

Het lokaal bestuur van Bertem beseft dat het vuil moet opgeruimd worden. Daarom voorziet EcoWerf in de getroffen straten een extra ophaalronde van grofvuil op woensdag 7 augustus. Het vuilnis dat achterbleef na de schoonmaak, wordt tijdens een extra ophaalronde opgehaald in de Dorpstraat, vanaf de kruising met de Broekstraat tot de kruising met de Parijsstraat. Ook verschillende aangrenzende straten horen bij de route: de Blankaart, de Korbeekstraat, de Voerhoek, de Bankblokstraat, het Bies, de Kapellestraat, de Molenstraat, de Zwanenpoel, de Begijnenstraat, de Sint-Pieterslaan, Groenendaal, de Kerkstraat, de Voerstraat, De Herk en de Sint-Franciscusberg. De bewoners die in aanmerking komen, ontvingen al een briefje.

Lees meer over