Provincie Vlaams-Brabant reageert op uithaal van Bertemse burgemeester

9 augustus 2024 | 16u24 | Gepost door redactie
Blokkenstraat Bertem

Bertemse burgemeester Joël Vander Elst (Gemeentebelangen - Open Vld) stak onlangs een beschuldigende vinger uit in de richting van de provincie Vlaams-Brabant. Aan de aanleiding, de waterschade vorige week donderdag veroorzaakt door de vele regen. De provincie reageert op de aantijgingen.

De provincie Vlaams-Brabant nam dit niet en ging in de verbale tegenaanval.

"Het is zoals burgemeester Vander Elst het zelf in het interview zegt: ‘Er viel zestig meter per vierkante meter, we kregen een waterbom te verwerken op een uur tijd. Niets kan dat tegenhouden.’ Bij dergelijk noodweer is het onvermijdelijk dat er takken in de Voer terechtkomen, maar dat de in de Voer aanwezige takken de overstromingen hebben verergerd, klopt niet. Die bewuste donderdag zijn er meerdere medewerkers van de dienst langs de Voer gepasseerd. En ja, op sommige plekken hoopten zich wat takken op, maar nergens zorgden die voor een significante opstuwing van het peil in de Voer. Merk ook op dat de schadegevallen die in het artikel worden aangehaald, zoals bij frituur Den Trul, uitvaartcentrum Cromboom en de hoofdbibliotheek van Bertem, niet langs de Voer gelegen zijn. Het is dus niet het water van de Voer dat in die gebouwen voor schade heeft gezorgd", klonk het bij de provincie Vlaams-Brabant bij monde van Raf Bouteligier, verantwoordelijke afdeling beleid en advies van de dienst waterlopen.

"Ondertussen hebben we al alle takkenafval en obstructies als gevolg van de overlast verwijderd en voor de moeilijkere werken die machinaal moeten worden verwerkt, hebben we vandaag, vrijdag, een rondrit langs de Voer met onze aannemer om dit zo snel mogelijk in te plannen. Sneller werken dan dit, is gewoon niet mogelijk en als dienst mogen we oprecht trots zijn op de manier we dit op dit moment aan het afhandelen zijn. Dat is onze manier van werken en passen we overal toe na extreme regenval. Een paar weken geleden heeft de burgemeester van Londerzeel ons nog met een dikke pluim voor de ganse ploeg bedankt voor het harde werk en de fijne samenwerking na de stormschade in juli langs de Kleine Molenbeek. De burgemeester van Bertem percipieert dit blijkbaar anders. Vreemd, want naar aanleiding van de overstroming van de Voer waren we in contact met een schepen en een ambtenaar van de gemeente en zij waren zeer tevreden met onze antwoorden en acties."

Het voorbije jaar kwam de provincie al enkele keren tussen aan de Voer.

"Het afgelopen half jaar hadden we overigens een zeer intensief contact met de gemeente Bertem. Via ambtenaren en schepenen worden er regelmatig vragen gesteld aan ons om bepaalde zaken op te nemen, wat we ook doen. We gaan onmiddellijk naar elke melding kijken en als we het direct kunnen oplossen, geven we het meteen door aan onze aannemer. Als het iets is dat in een andere periode moet gebeuren zoalls het snoeien of kappen van levende bomen, slibruimingen of herstellingen, dan plannen we dat in en laten we dat aan de gemeente weten. We hadden de laatste maanden vrijwel wekelijks een contact met de gemeente, maar wij kunnen niet inschatten hoeveel daarvan doorsijpelt naar de burgemeester. Burgemeester Vander Elst zelf heeft nooit contact met ons gezocht", klonk het bij Bouteligier. "Dat we tekortschieten in het onderhoud van de Voer klopt evenmin. We kregen recent zelfs commentaar dat we te veel maaien. Grote delen van de Voer maaien we twee maal per jaar. Dat gebeurt vaak handmatig omdat we te weinig ruimte hebben voor een kraan in de veel te dicht tegen de Voer bebouwde kernen en dus aan een hogere kost. We controleren regelmatig gekende knelpunten zoals de molen aan de Boskee, de palenrijen in onze overstromingsgebieden en de koker onder de snelweg. ‘s Winters voeren we een oppervlakkige ruiming uit. Ook op de uitvoeringsplanning staan er heel wat werken: veel snoeiwerken, een herstelling en een kleine slibruiming aan de Voer. We plannen ook een grote slibruiming aan de overstromingsgebieden in Vossem. We nemen onze verantwoordelijkheid dus wel degelijk op."

Lees meer over