Week van de friet: 92 procent van de Vlamingen vindt frietjes van de frituur onlosmakelijk verbonden aan onze eetcultuur
VLAM zet onze Belgische trots extra in de kijker tijdens de Week van de Friet, van vrijdag 8 tot en met vrijdag 15 november.
Een Vlaming en zijn frieten, dat zijn twee handen op één buik. Uit kwantitatief onderzoek van VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) blijkt namelijk dat bijna alle Vlamingen (92%) vinden dat frietjes van de frituur onlosmakelijk verbonden zijn aan onze Belgische eetcultuur. Ook de erkenning van het frietkot als Belgisch immaterieel cultureel erfgoed, is volgens maar liefst 88% van de bevraagde Vlamingen niet meer dan terecht.
Frituurbezoek wordt steeds vaker als traditie gezien
“Naar de frituur gaan, dat is een traditie.” Deze stelling wordt al twintig jaar voorgelegd aan de respondenten van dit onderzoek, na afloop van de Week van de Friet. In 2004 gaf slechts een kwart (25%) van de respondenten aan dat naar de frituur gaan voor hen een traditie was. In achttien jaar tijd is dat aantal zowaar verdubbeld naar 50%. En in 2023 werd het frituurbezoek nóg hoger op handen gedragen, met bijna twee derde (62%) van de bevraagden die aangeeft dat een frituurbezoek voor hen zeker en vast een traditie is.
Bij thuiskomst na een lange reis, op woensdagmiddag nadat de kinderen van school afgehaald zijn, op vrijdagavond om het weekend goed te starten, of op zondagavond om het goed af te sluiten. De populairste momenten blijven ongewijzigd, maar meer dan ooit vinden Vlamingen hun frituurbezoek zowaar een traditie!
Frietetende Vlaming was nog nooit zo honkvast
Een belangrijk onderdeel van die traditie is de frituur zelf, zo blijkt uit het onderzoek. De honkvastheid van Vlamingen als het op hun frietjes aankomt, is namelijk enkel toegenomen. Ondanks dat driekwart van de Vlamingen (76%) vindt dat elke frituur zijn charme heeft, gaat vier vijfde (80%) van de Vlamingen steevast naar dezelfde frituur. Een percentage dat doorheen de jaren enkel is toegenomen.
Frituurbezoek tijdens Week Van De Friet was nog nooit zo hoog
En dat we met z’n allen steeds liever naar de frituur gaan om te genieten van die lekkere verse frietjes, ook dat tonen de cijfers aan! Het frituurbezoek tijdens Week Van De Friet was tijdens de laatste editie hoger dan ooit, met de helft (49%) van de bevraagde Vlamingen die aangaf tijdens die week minstens één bezoek aan de frituur gebracht te hebben.
Wist je dat:
- de voorsprong van mayonaise als meest gekozen saus voor bij de frietjes enkel groeit (45% nu tegenover 41% vorig jaar) ? De top vijf van populairste frietsauzen wordt als volgt aangevuld: tartaar (22%), stoofvleessaus (18%), ketchup (12%) en joppiesaus (11%).
- de vijf populairste frietsnacks ongewijzigd blijven? De frikandel / curryworst staat nog steeds op nummer één (31%), gevolgd door de saté (19%), Bicky burger (16%), boulet (10%) en viandel (9%).
- 68% van de Vlamingen het liefst zout op zijn frietjes wil?
- 53% van de Vlamingen frietjes van de frituur simpelweg met hun handen eet? Bij vrouwen loopt dit op tot 61%.
- 53% van de Vlamingen al verkocht is als ze denken aan frietjes of frietjes ruiken?
- we het vaakst frietjes van de frituur eten op vrijdag en zondag?
- 96% van de West-Vlamingen de term frikandel gebruikt, terwijl 91% van de Antwerpenaren dit een curryworst noemt? In Limburg verwijzen ze in 32% van de gevallen dan weer naar de populaire frituursnack als een lange hamburger.
- in Oost-Vlaanderen (78%), West-Vlaanderen (65%) en Antwerpen (64%) frietjes veruit het vaakst gegeten worden uit een kartonnen bakje? In Limburg (45%) en Vlaams-Brabant (46%) is de puntzak veel meer ingeburgerd.