Speelweide Lindenronde in Heverleebos omgetoverd tot ontmoetingsplek

De schoolkinderen van De Wijzer genieten aan speelweide Lindenronde

Goed nieuws voor bezoekers aan het Heverleebos en schoolgaande jeugd in de buurt. Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft op 1 oktober, met steun van de stad Leuven en de gemeente Oud-Heverlee, een nieuwe ontmoetingsplek geopend aan de speelweide Lindenronde. De oude, onveilige schuilhut is gesloopt en vervangen door een nieuwe schuilconstructie die ook dienstdoet als open leer- en ontmoetingsplek.

Openluchtklasje

“In de grote boscomplexen van het Nationaal Park Brabantse Wouden willen we wandelaars en andere recreanten een zeker comfort bieden tijdens hun uitstap in de natuur. Bij een onverwachte stortbui is een schuilhut ideaal, en dat geldt ook voor de speelweide Lindenronde. De vorige hut was aan vervanging toe. We kozen dus voor een nieuwe houten constructie met dit keer een open design. Naast schuilen kan deze plek ook dienen als zitplaats om van de natuur te genieten of zelfs als openluchtklasje voor schoolgaande jeugd. Daarvoor plaatsten we naast de hut een aantal houten zitbankjes. Lesgeven in de natuur wordt zo een fijne afwisseling voor het klaslokaal", vertelde regiobeheerder Patrick Huvenne.

Uitvalsbasis

De ontmoetingsplek Lindenronde ligt op Leuvens grondgebied op een boogscheut van basisschool De Wijzer in Oud-Heverlee.

“De oude schuilhut was een vast gegeven voor onze mensen. Wij zijn dan ook blij dat Natuur en Bos gehoor heeft gegeven aan de vraag om een nieuwe hut te bouwen. Ook al ligt de hut op grondgebied van Leuven, het zijn toch vooral onze mensen die hier veel gebruik van maken. Onze kinderen van De Wijzer hebben nu terug een fijne uitvalsbasis om les te geven in de natuur of om gewoon te komen ravotten in de bossen. Maar ook de wandelaar vindt hier nu een aangename rustplek op zijn dagelijkse wandeling en zelfs de jeugd vindt hier een zalige plek om te vertoeven",  aldus burgemeester Bart Clerckx (CD&V) van Oud-Heverlee.

Groene vingers 

“Onze omringende bossen zijn een enorme troef voor Leuven. Zo grenst onze stad aan het recent erkende Nationaal Park Brabantse Wouden, waar ook Heverleebos deel van uitmaakt. Deze bossen hebben niet alleen een ecologische, maar ook archeologische waarde, wat ze tot waardevol landschappelijk erfgoed maakt dat we doordacht ontsluiten voor het grote publiek. Projecten zoals deze nieuwe ontmoetingsplek passen dan ook helemaal in ons ruimtelijk beleid. Hierin laten we zogenaamde ‘groene vingers’, dat zijn natuurlijke zones en corridors, tot in de stad doorlopen. Dit creëert extra ruimte voor de Leuvenaars", besloot Carl Devlies (CD&V), schepen van ruimtelijk beleid en onroerend erfgoed van Leuven.

De opening van speelweide Lindenronde in Heverleebos

Lees meer over