Heisa over wolven in de regio: "Veel zever over niets"

wolf

Inwoners van Okselaar, een deelgemeente van Scherpenheuvel-Zichem, hebben het op sociale media al even over een wolf die daar gespot zou zijn. Volgens wolvenexpert Jan Loos, van Welkom Wolf, uit Boutersem, is er daar geen enkel bewijs van. “Veel zever over niets is dat. Als er een wolf zou rondlopen, zouden we het weten.”

Volgens Loos zit er in Vlaams-Brabant geen enkele wolf omdat de bossen er te klein zijn voor de dieren. “In 200 jaar trokken er twee wolven door de provincie. Wolven hebben een gebied nodig van bijna 100 km², dat bestaat bij ons niet. Een wolventerritorium is gemiddeld 25.000 ha. Ze hebben minstens 100 km2 nodig met daarin voldoende rustige natuurkernen en daarrond nog eens honderden km2 cultuurlandschap. In Limburg gebruiken ze nu vlot het dubbele. Dat bosje in Okselaar gaat 'm dus echt niet worden. Trouwens een zwervende wolf houdt het na 24 uur echt wel voor bekeken. Het tumult op sociale media is te gek voor woorden, geen enkele jager in ons land kent het onderscheid tussen een afdruk van een wolvenpoot of een hondenpoot. Geloof me vrij er is geen wolf in die regio.”

Lees verder onder de foto

wolf

Vorig jaar wel wolven in de regio 

Dat was vorig jaar anders want toen trokken er wel degelijk wolven door de provincie en die doodden vier schapen, drie in Bierbeek en eentje in Boortmeerbeek. “Die liepen bijna tegelijk in de provincie rond en waren in 48 uur ook weer verdwenen. Die van Bierbeek was een jaarling uit Limburg trouwens.”

Ook in Haasrode werd er een jaar geleden een wolf gespot en nu is er ook ongerustheid in Aarschot en Messelbroek waar enkele dode schapen werden gevonden in december. “De kadavers werden onderzocht maar er is nog geen uitslag bekend. In principe moet je een keelbeet vaststellen wanneer het gaat om een wolf, die was er alvast niet”, zegt Loos nog die zich ergert aan de, voor hem, fake berichten over wolven in de regio. “Veel mensen geloven de prietpraat. Wolven zouden ook het coronavirus verspreiden, de aarde zou, volgens sommigen plat zijn. Maak je maar iets wijs als je dat gelukkig maakt”, besluit hij lachend.