Vervlogen tijden: een verdwenen stadswjk

6 februari 2021 | 23u11 | Gepost door annpeeters
Slachthuiswijk
De Slachthuiswijk was een stadswijk waar veel sociale onrust heerste en waar het niet zo nauw genomen werd met de hygiëne. Het stadsbestuur besliste aan het begin van de 20e eeuw om deze wijk totaal te vernieuwen.

Op deze foto, genomen rond het jaar 1900, zie je de Slachtstraat, gelegen in de verdwenen Slachthuiswijk aan de Dijle. Deze halvestraat lag tussen de Brusselsestraat en de Wandelingenstraat. Halverwege kwam de Leverstraat er in uit en ook de Reizigersgang lag in dat gebied. De Reizigersgang ontstond in 1840 toen een deel van de open ruimte achter de huizen van de Slachtstraat bebouwd werd.

De Slachthuiswijk werd omschreven als een van de ongezondste wijken van de stad. De sanering stond al in 1909 op de planning en door WO I werd de uitvoering versneld. De kronkel van de Dijle werd ingekort en de oevers werden vrijgemaakt voor de aanleg van de Amerikalaan en de Dirk Boutslaan, die in die tijd de Koning Albertstraat heette.

In het  nieuwe stadskwartier moesten de gerestaureerde Sint-Pieterskerk en het nieuwe Postgebouw de pronkstukken worden en de straten er naartoe moesten klasse uitstralen. In de jaren 1920-1930 werd de Dirk Boutslaan bebouwd met rijkere burgerhuizen en herenhuizen. Er kwam een vrij zicht op de Sint-Pieterkerk van aan de Lei. In die periode werd ook het Mathieu De Layensplein aangelegd.

oud beeld
Leuven Weleer

Lees meer over