Leuvense studenten trekken samen de grens tegen grensoverschrijdend gedrag

Gil Vanommeslaeghe

De Leuvense studentenkoepel LOKO gaat dit jaar sensibiliseren rond het thema grensoverschrijdend gedrag. Tijdens de campagne '#Grenzen?Boundaries!' worden verschillende activiteiten georganiseerd met als doel het onderwerp voor de student bespreekbaar te maken en grijze zones die er nog zijn op te klaren. Tijdens het eerste evenement werden cactussen uitgedeeld aan de studenten als metafoor voor grensoverschrijdend succes.

Samen met de stad Leuven, KU Leuven, UCLL, de politiezone Leuven, LUCA school of arts en Sensoa lanceert LOKO een sensibiliseringscampagne rondom grensoverschrijdend gedrag. Dit thema speelt vandaag de dag nog steeds een relevante rol in het leven van een student. Ondanks de aanwezigheid van grensoverschrijdend gedrag weten vele studenten niet goed waar ze terecht kunnen en welke actie ze kunnen ondernemen. De aangiftebereidheid is dan ook niet al te hoog, wat waarschijnlijk komt door voorvallen die in grijze zones gesitueerd zijn. Gedurende oktober worden er verschillende activiteiten georganiseerd op de campussen in Leuven en Heverlee. Maandag vond het eerste evenement plaats waarbij maar liefst ruim 600 cactussen werden aan studenten uitgedeeld als een metafoor voor grensoverschrijdend succes. 

“Als LOKO werken we al jaren campagnes uit rond overlast en alcoholgebruik bij studenten. We vinden het zeer belangrijk om voor actuele thema's te blijven kiezen en daarom selecteerde we grensoverschrijdend gedrag als thema dit jaar. Met onze cactuscampagne hebben we een laagdrempelige leuke actie op poten kunnen zetten om zowel de #Grenzen?Boundaries! campagne als het thema onder de aandacht te brengen. Dit zorgde voor een startschot van een succesvolle campagne rond een zeer belangrijk thema dat we op deze manier in de belangstelling zetten. Ook dat is onze maatschappelijke functie als Leuvense studentenvertegenwoordiger” zo zegt de voorzitter van LOKO, Brent Monette.

In de week rondom seksueel grensoverschrijdend gedrag staan verder nog een film screening, panelgesprek en een poetry slam op het programma. De daaropvolgende week staat in het thema van agressie, intimidatie en geweld waarbij er in samenwerking met de politie en de preventiedienst een workshop de-escalatie wordt gegeven. De laatste week wordt er ingezet op andere vormen van grensoverschrijdend gedrag zoals racisme of discriminatie. Hiernaast werkt LOKO samen met Sensoa die in dezelfde periode hun eigen campagne rond seksueel grensoverschrijdend gedrag organiseren. Zij zullen een vorming organiseren voor de studentenverenigingen die zal gaan over omstanders bij grensoverschrijdend gedrag zodat zij op hun beurt hun vormingen kunnen geven aan hun leden. 

Lees meer over