Ertzberg schrapt indrukwekkende ‘donut’ bovenop silo54 aan Leuvense Vaartkom

Vaartkom

Stadsontwikkelaar Ertzberg dient een aangepaste omgevingsvergunningsaanvraag in voor de herbestemming van de voormalige graansilo’s van AB InBev aan de Leuvense Vaartkom. Het ontwerp werd naar aanleiding van het verslag van de provinciale omgevingsvergunningscommissie (POVC) en de opmerkingen van de buurt grondig aangepast. Zo verdwijnt de in het oog springende zwevende ‘donut’ bovenaan het oorspronkelijke concept. “Met het niet realiseren van de ‘donut’ verliezen we de meest waardevolle vierkante meters uit onze carrière, maar ons maatschappelijk engagement primeert", zegt Jo Vandebergh, CEO van Ertzberg. De stadsontwikkelaar redde de iconische silo's in 2006 van de sloop. Buurtbewoners maakten zich eerder al zorgen over een eventueel gebrek aan zonlicht aan de nieuwe silo's.

De nieuwe plannen van stadsontwikkelaar Ertzberg kunnen de langverwachte herontwikkeling langs de Leuvense Vaartkom na 18 jaar in een stroomversnelling brengen. Ertzberg kiest voor het behoud van de silo’s, waarbij ook het bakstenen liftgebouw en de bestaande bovenbouw gerenoveerd worden.  

Daarnaast zet de projectontwikkelaar ook sterk in op duurzame mobiliteitsalternatieven. Om het fietsgebruik te stimuleren voorziet silo54 in 730 hoogwaardige en comfortabele fietsstalplaatsen. De autoparkeerplaatsen voor niet-woonfuncties worden afgewend naar Parking Vaartkom. silo54 maakt gebruik van geothermie en lucht. De volledige warmte- en koelbehoefte wordt afgedekt door een ondergronds BEO-veld met warmtepompen waardoor silo54 jaarlijks 950 ton CO2 bespaart. De woningen hergebruiken het regenwater waardoor silo54 ook hemelwaterneutraal is.  

De internationaal bekende Belgische toparchitect Xaveer De Geyter heeft de eerdere plannen aangepast, waarop Ertzberg een bijgestuurde aanvraag voor een omgevingsvergunning heeft ingediend. Als alles volgens plan verloopt, zullen de bouwwerken midden 2025 eindelijk aanvatten. 

Ertzberg
Stadsontwikkelaar Ertzberg die de iconische silo's aan de Vaartkom van Leuven van de sloop redde, zal ook het imposante bakstenen liftgebouw renoveren.

Aangepaste plannen: focus op renovatie van het bestaande gebouw 

“De kritiek heeft ons diep geraakt, vooral omdat we ons de afgelopen 17 jaar zo hard hebben ingezet voor een participatief proces", zegt Jo Vandebergh, CEO van Ertzberg. "Na enkele slapeloze nachten zijn we terug naar de tekentafel gegaan om te onderzoeken hoe we onze plannen konden aanpassen met respect voor alle bedenkingen. Ons sterke engagement en diepe verbinding met deze site stonden daarbij centraal. We hebben altijd alles in het werk gesteld om het behoud van de silo’s mogelijk te maken, en met deze finale omgevingsvergunningsaanvraag willen we die belofte waarmaken. Al in 2006 hebben we de afbraak tegengehouden om het industriële verleden, dat zo sterk verweven is met het geheugen van elke Leuvenaar, te bewaren. Door de silo’s volledig te renoveren, realiseren we ons oorspronkelijke doel, waarvoor de brede Leuvense gemeenschap altijd al gewonnen was."

De lobby
In de monumentale kern komt een hotel waar bezoekers de unieke sfeer en geschiedenis van de silo’s kunnen ervaren.

Silo54, een technologie hub voor

De renovatie van de 50 meter hoge betonnen silo’s wordt zonder twijfel één van de meest tot de verbeelding sprekende reconversieprojecten ooit in België. De appartementen in de silo’s zullen deels cirkelvormig zijn en gaan van een mix van kleinere studio’s van 30 vierkante meter tot twee- en drie-slaapkamerappartementen voor gezinnen. Meer dan de helft van de 244 woningen voldoet aan het criterium van bescheiden woningen. Er komt ook een hotel met een 80-tal kamers en seminarieruimtes.  

Daarnaast wil Ertzberg haar huidige technologie hub voor scale-ups, gevestigd aan de Bondgenotenlaan, verder uitbreiden in silo54 zodat innovatieve bedrijven hun nood kunnen invullen om samen te werken, kennis te delen en ideeën uit te wisselen binnen een creatieve omgeving. 

“De unieke architectuur en de inspirerende buurt rond de Vaartkom trekt de veelal jonge medewerkers van die tech-bedrijven aan om er te wonen en werken", vindt Benoît Broos, directeur van vastgoedontwikkeling bij Ertzberg. Puur bouwtechnisch is het een bravourestuk om de silo’s te renoveren. Bovendien tilt de combinatie van ‘silo-woningen’, een hotel met seminarieruimtes en een technologie hub de hele buurt naar een hoger niveau", aldus nog Broos.