Drie Leuvense scholen starten schooljaar met ontharde en vergroende speelplaatsen

28 augustus 2024 | 12u11 | Gepost door annpeeters
speelplaats

De Leuvense scholen Redingenhof, Heilig Hart Heverlee en De Wijnpers starten dit schooljaar met een frissere en mooiere speelplaats. Ze hebben het voorbije jaar één of meerdere speelplaatsen onthard en vergroend.

“Via ons wateractieplan werken we, samen met de leerlingen van De Wijnpers, aan een hemelwaterneutrale campus tegen 2025. We vangen water op om te hergebruiken voor de serres en werken met de STEM-richtingen aan pompsystemen. Op andere plaatsen koppelen we al het regenwater af om te infiltreren en bufferen in wadi’s”, zegt de gedeputeerde voor leefmilieu en waterlopen.

De richtingen Natuur- en Groentechnieken van de provinciale school De Wijnpers hebben het afgelopen schooljaar de campus aangepakt. Het ontharden van enkele paden en een deel van de grote speelplaats zorgt voor meer infiltratie en 260 m2 minder verharding.

“De komende maanden wordt er verder aan gewerkt om meer bomen en struiken te planten. Daarnaast pakten de leerlingen bestaande vijvertjes aan met meer aandacht voor natuurlijke buffering en biodiversiteit”, zegt directeur Bart Van den Bosch.

Een deel van de speelplaats van De Wijnpers werd onthard zodat het water gemakkelijker kan infiltreren.

Een deel van de speelplaats van De Wijnpers werd onthard zodat het water gemakkelijker kan infiltreren.

Koppel eenden mascotte Redingenhof dankzij ontharding speelplaats

“Vorige zomer werd onze tweede grote speelplaats van 640m2, in overleg met onze leerlingen, onthard”, zegt Mathias Vandeghinste, campusdirecteur van school Redingenhof. “De nieuwe wadi heeft deze natte winter al veel water kunnen bufferen. Een koppel eenden heeft de wadi toegeëigend en zijn zo de mascottes van onze school geworden.”

In het najaar werden er elzen, linden, wilgen en struiken geplant en deze zomer werd de groenzone afgewerkt met vaste planten en hooiland. Stilaan ziet de speelplaats er een pak groener en frisser uit.

“Enkele houten banken en zones met speelschors geven voldoende ruimte om te zitten, hangen en rusten”, zegt leerkracht Marieke Vangoidsenhoven. “We hebben het effect op de leerlingen gemerkt. Ze zijn veel rustiger geworden.”

De frissere grote speelplaats van het Redingenhof in Leuven.

De frissere grote speelplaats van het Redingenhof in Leuven.

Speelplaatsen in Heilig Hartinstituut klimaatvriendelijk aangepakt

In het Heilig Hartinstituut in Heverlee werd vorige zomer de speelplaats van jongste kleuters aangepakt. Daardoor hadden zij afgelopen natte maanden geen last meer van plassen. Inheemse struiken en een wilgentunnel zorgden al voor een groen decor. ​
​​
​Deze zomer wordt de speelplaats van de oudste kleuters en de lagere school omgevormd tot klimaatadaptieve speelplaatsen, goed voor 1350m2 ontharding. ​​In het najaar gaan inheemse bomen en struiken het speellandschap versterken.

“Bij de aanpassingen aan deze speelplaatsen werden de leerkrachten geholpen door de provinciale MOS-begeleiders. Ook leerlingen en ouders konden participeren aan het project. Bovendien werden heel wat educatieve activiteiten gekoppeld aan het vergroeningsproject. Via Natuur op School kreeg het Heilig Hart ook bijkomende financiering voor de speelplaatsen.”

Bovendien werkt het UCLL campus Heilig Hart, samen met de studenten lerarenopleiding, aan een plan om een verharde koer om te vormen tot een ‘leerlabo’. Ook daar staat ambitieus ontharden met ruimte voor educatie, groen en water centraal.

Samenwerken loont in de strijd tegen wateroverlast en droogte

“Deze projecten vormen een belangrijke stap in het beter bestand maken van Vlaanderen tegen droogte en overstromingen als gevolg van de klimaatverandering”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor ruimtelijke planning. “Om deze initiatieven succesvol uit te voeren, krijgen de scholen ondersteuning van de provincie, het Regionaal Landschap Dijleland en het strategisch project Walden.”

Het project past ook binnen de Blue Deal, een initiatief van Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving, om waterschaarste te beperken. Zij trekt voor deze groenblauwe onthardingsprojecten 8,6 miljoen euro uit.

Het strategisch project Walden is een samenwerking tussen de provincie Vlaams-Brabant, het Agentschap voor Natuur en Bos, de stad Leuven en de gemeenten Bertem, Huldenberg en Oud-Heverlee. Het project is mogelijk via de financiële steun van het departement Omgeving.

Lees meer over