Bewoners Dijlemolens verwarmen voortaan hun woning via de Dijle

Dijlemolens
De bewoners van de Dijlemolens in Leuven gebruiken voortaan de Dijle om hun woning te verwarmen. Dit proces waarbij warmte uit het oppervlaktewater wordt gehaald, heet aquathermie.

Door zijn ligging aan de Dijle is het wooncomplex de Dijlemolens uitermate geschikt voor aquathermie. Een warmtewisselaar haalt de warmte uit de Dijle en via een warmtepomp wordt die omgezet naar een bruikbare temperatuur. Hierdoor kan het gebruik van de gasketel tot een minimum beperkt worden. De bewoners leven nu niet alleen aan het water maar het water is nu ook een duurzame energiebron voor hen geworden.

“De energie voor de appartementen halen we uit de Dijle. Er is voldoende energie aanwezig in het water maar niet op een nuttige temperatuur. Met een warmtepomp waarderen we die dan op naar een bruikbare energievorm en een temperatuur waar je je huis of een gebouw mee kan verwarmen. Hiermee blijft de ecologie in het water onverstoord", licht Stijn De Jonge, adviseur aquathermie bij EXTRAQT, toe.

Een goed werkende energiegemeenschap
Het project toont niet alleen het potentieel van aquathermie aan, maar ook de kracht en het belang van een goed werkende energiegemeenschap. Zonder de participatie van en de gedragenheid binnen de bewonersgroep kon zo’n drastische omschakeling niet gebeuren.

"In 1985 werd het oude molengebouw gerenoveerd tot een wooncomplex met 35 appartementen en een tiental bedrijfsruimtes. Tijdens de renovatie destijds was er al veel aandacht voor duurzaamheid. Daarom werd buitengevelisolatie voorzien waardoor het gebouw een beperkte warmtevraag heeft. Toen bleek dat de stookinstallatie aan vernieuwing toe was, had de woongemeenschap al een eerste voorstudie laten doen naar energieopwekking uit aquathermie. De mede-eigenaars gingen dan ook graag in op het aanbod van de stad om dit traject in partnerschap uit te voeren. Makkelijk was het niet: voor elke partij waren alle stappen nieuw en ook de covid-crisis hielp niet echt. Om het project te trekken, zette de woongemeenschap een ‘werkgroep energie’ op. Vele technische vergaderingen door de werkgroep met leveranciers, adviseurs en de stad en continue afstemming met de woongemeenschap onderling leidden tot een resultaat waar we allen fier op mogen zijn”, getuigt Jaak Creemers, voorzitter van de VME Dijlemolens.

Dit project bracht alle essentiële partners bij elkaar om zowel de technische, economische als regelgevende aspecten succesvol uit te klaren en kon rekenen op de financiële steun van de Vlaamse Overheid. Stad Leuven kreeg een projectsubsidie van 283.000 euro van de Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en Stedenbeleid in het kader van Thematische oproep Stadsvernieuwing 2018 ‘Groen en blauw in de stad’.

Lees meer over