Beruchte kotbazen hangen 10 jaar cel én 1 miljoen euro boete boven het hoofd

WONING

Na 4 jaar naarstig onderzoek worden vader zoon beschuldigd van bendevorming, huisjesmelkerij, en krotverhuur. Vader Arnold (70) en zoon Manu Appeltans (40) zouden sinds 2000 vele ex-huurders gedupeerd hebben, het grote merendeel diende nooit klacht in.

Op 5 december 2019 viel de federale gerechtelijke politie van Leuven binnen op 7 locaties in Leuven, Brussel en Hoeselt, zo berichtte HNB. De huiszoekingen viseerden vader en zoon Appeltans, die al jaren een beroerde reputatie hebben als verhuurder van Leuvense koten.

Al sinds 2000 regende het klachten omtrent onder meer het niet terugkrijgen van de waarborg, die overeenkomt met 2 maanden huur, niet terugkrijgen. Gebreken bleven onopgelost, er was sprake van beschimmelde douches, muizenplagen, lekkende plafonds en het illegaal aftappen van elektriciteit. In 2018 raakte bekend dat zoon Manu zijn slechtste koten voor 350 tot 600 euro per maand verhuurt aan vluchtelingen. Er deden zelf gekke verhalen de ronde dat hij deze zou ronselen in de wachtrij van het aanmeldcentrum in Brussel.

Na de huiszoekingen worden vader Arnold en diens zoon Manu gearresteerd. Na 3 weken mochten ze de gevangenis van Hasselt voorwaardelijk verlaten. Volgende vrijdag moeten vader en zoon voor de raadkamer verschijnen. Die moet beslissen over een eventuele doorverwijzing naar de correctionele rechtbank. Nu al lijkt dit een van de grootste dossiers rond huisjesmelkerij ooit in ons land te worden. Dat er 4 jaar aan het onderzoek gewerkt is, spreekt boekdelen. Mogelijke slachtoffers wordt opgeroepen om zich te melden bij de Huurdersbond Vlaams-Brabant om in kaart te brengen over hoeveel gedupeerden het gaat.

Lees meer over