Provincie keurt vergunningsaanvraag voor betoncentrale goed
De provincie heeft de vergunningsaanvraag van de firma Godts voor de bouw van een betoncentrale aan de Kraaiberg in Bierbeek goedgekeurd. Buurtbewoners zijn teleurgesteld.
Ondanks het negatief advies van onder meer de gemeente Bierbeek, de stad Leuven, Interleuven, de provinciale omgevingsvergunningscommissie en de ruim 200 bezwaren van de buurtbewoners, heeft de deputatie de vergunningsaanvraag van de firma Godts voor de bouw van een betoncentrale aan de Kraaiberg in Bierbeek toch goedgekeurd zonder ernstige bijkomende voorwaarden.
"Hoewel deze beslissing door de deputatie reeds genomen werd in de zitting van 7 november 2024 liet de publicatie ervan op zich wachten tot vrijdagnamiddag 20/12/24, net voor de start van de kerstvakantie. Het is bovendien erg ongebruikelijk dat de deputatie zonder meer alle negatieve adviezen naast zich neerlegt", zegt Kristien Opstaele van Buurtcomité Kraaiberg.
Impact van het bedrijf op de buurt
"De komst van dit bedrijf zal een zware impact hebben op de leefbaarheid in de ruime omgeving. Zo is de aanvraag op vlak van mobiliteit zeer problematisch. Het gaat om minstens 100 vrachtwagens per dag (bovenop het verkeer dat nu al passeert voor de zandgroeve) van 6 uur tot 19 uur, en dit langs kleine landwegen die druk gebruikt worden door de schoolgaande jeugd om ’s morgens naar één van de grote Leuvense scholen te fietsen."
"Bovendien is er continu ernstige geluidshinder. Het dossier vermeldt dat de machines continu draaien van 6 uur tot 22 uur. Bij minstens 2 installaties bedraagt het geluidsniveau meer dan 100 dB aan de bron. Verschillende andere installaties produceren ca 90 dB. Er is een (beperkte) geluidsmuur voorzien, maar de vraag is hoe efficiënt dit zal zijn. Er is een (beperkte) geluidsmuur voorzien, maar de geluidsstudie besluit dat het onduidelijk is of deze de hinder voldoende zal terugdringen. De voorziene hoogte (6 meter) is minder hoog dan de geluidsbron op +/- 11 meter en een betonnen geluidsmuur weerkaatst het geluid maar absorbeert het niet. Naast de geluidshinder zal ook de cementstof een impact hebben op de gezondheid van de omwonenden."
"Ook zijn er mogelijke milieurisico’s op verschillende vlakken, zoals opslag van vervuilde grond. Het bedrijf ligt bovendien in waterwinningsgebied. Noch valt deze aanvraag te rijmen met de inspanningen die gebeuren in het kader van vergroening: nagenoeg het volledige oppervlak van het perceel, ca 22.000m² (!) wordt gebetonneerd. Slechts 4615m² blijft onverhard."
"Tot slot heeft het plaatsen van dergelijke industriële infrastructuur ontegensprekelijk een groot effect op het landschap, één van de laatste groene corridors nét voor het stedelijk gebied van Leuven. De site is gelegen in landelijk gebied, omringd door inheemse landschapselementen (holle wegen, streekeigen hagen, lichte heuvels, beekjes), afgewisseld met open ruimte waar een reeënfamilie, uilen en roofvogels hun thuis gevonden hebben. . De stiltegebieden van Sint-Kamillus en Abdij van Park liggen op een boogscheut."