Schrijft Leuven in rode cijfers of net niet?
N-VA Leuven is bezorgd over de ‘stadskas’ en voegt er vlotjes het volgende aan toe: “Maar het is roepen in de woestijn met dit spilzieke stadsbestuur.” Schepen van Financiën Carl Devlies (CD&V) leest de cijfers dan weer helemaal anders.
“De stad Leuven dreigt in 2024 voor het vijfde jaar op rij in donkerrode financiële cijfers te gaan maar de meerderheid kiest ervoor om door te gaan op haar elan.” Met die opinie stelt oppositiepartij N-VA het financiële beleid aan de kaak bij monde van gemeenteraadslid Pieterjan Vangerven, de financiële expert van N-VA Leuven. Nu ben je anno 2024 al snel een expert in vanalles en nog wat in het politieke landschap maar we willen de deskundigheid van Vangerven niet in twijfel trekken. De jonge wolf van N-VA studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen aan de KU Leuven en doctoreerde zowaar in zijn vakgebied. Nadien passeerde Vangerven nog aan de Amerikaanse Stanford University om uiteindelijk CEO te worden van de Vlaamse Zwemfederatie. Kort samengevat: Pieterjan Vangerven kan je niet verdenken van economische domheid en is er de man niet naar om politiek door het ijs te zakken in zijn vakgebied.
Volgens Vangerven is de ‘stadskas’ op weg naar een nieuw tekort van 90,5 miljoen euro. De schuld zou daardoor met bijna 83 miljoen euro toenemen volgens zijn berekeningen en dat zou betekenen dat Leuven op vijf jaar tijd bijna 200 miljoen euro in het rood is gegaan. Vangerven schuwt de kritiek dan ook niet en neemt zware woorden zoals ‘spilziek’ en ‘hallucinant’ zonder blozen in de mond. Op de koop toe stelt Vangerven dat schepen van Financiën Carl Devlies (CD&V) plat op de buik is gegaan voor de luxeprojecten van coalitiepartners Vooruit en Groen. Dat het zwaard van Damocles boven de Leuvense stadsfinanciën bengelt, willen we nog in het midden laten want Leuven is en blijft een rijke stad, zeker in vergelijking met andere centrumsteden.
Schepen Devlies leest de cijfers overigens helemaal anders: “Ik zie in de autofinancieringsmarge positieve cijfers staan en dat is de manier waarop je de financiële toestand kan beoordelen. Wat de schuld betreft: die is inderdaad gestegen maar ze blijft relatief laag in verhouding tot de inkomsten.” Devlies voegt er nog aan toe dat de schuldgraad een beetje zal stijgen maar “er zal nog marge zijn voor het volgende bestuur”. De uittredende schepen heeft daar een punt maar één zaak is zeker: de marge voor het nieuwe college is minder groot in vergelijking met de voorbije legislatuur. Dat geven de meerderheidspartijen overigens ridderlijk toe in de politieke coulissen. Er zullen keuzes gemaakt moeten worden en de ‘the sky’ is niet langer ‘the limit’ om maar eens wat Engelse woordjes in de groep te gooien, overigens ook een specialiteit van moderne stadsbesturen. Is kiezen verliezen? Niet altijd, het is een kwestie van verstandig kiezen zodat de bodem van de stadskas niet wordt bevolkt door muizen die op zoek zijn naar een laatste restje. Er zijn al te veel muizen in Leuven, toch?
Bart Mertens