De Witte Beek bestaat tien jaar en viert feest

19 september 2021 | 14u33 | Gepost door annpeeters
jen nold
In september 2011 startte Jen Nold tegenover de oude melkfabriek in Bierbeek met een zelfoogstveld. Het concept: een gemotiveerde boerin en 120 mensen die op zoek zijn naar lekkere, gezonde groenten van dichtbij. Zondag 19 september 2021 is het er  openvelddag met rondleidingen om 15 en 16 uur. 

Jen Nold was heel haar leven al gefascineerd door groenten uit eigen tuin, maar had nooit de plaats om er iets mee te doen Tot ze in 2006 naar Opvelp verhuisde, waar ze meteen een moestuin aanlegde. "Dagelijks fietste ik naar mijn werk in Leuven. Ik reed telkens langs Het Open Veld in Heverlee, het eerste ‘Community Shared Agriculture’/CSA-project in België, en was meteen gecharmeerd door het idee om landbouw en gemeenschap te combineren", zegt Jen Nold.  
 

Had je al ervaring in biolandbouw?

"NIETS! Ik werkte in die tijd in de vormingssector."
 

Waar heb je de kneepjes van het vak geleerd?

"Ik ben begonnen met een jaarcursus bij Velt. Kort daarna heb ik de beslissing genomen om loopbaanonderbreking te nemen om een carrièreswitch te maken. In die tijd heb ik een opleiding Biolandbouw gevolgd bij Landwijzer. Veel lessen, veel stages, het was net wat ik op dat moment nodig had. Daarna heb ik veel al doende geleerd en heb ik ook veel kennis uitgewisseld met collega-boeren, zowel in Bierbeek als binnen het CSA-netwerk. Ik heb ook veel bijscholingen gevolgd op allerlei bijeenkomsten voor bioboeren."


Was het in het begin moeilijk om mensen warm te maken voor je idee?

"In het begin heb ik heel veel steun gekregen via de groep ’Transitie Bierbeek’. Enkele mensen hebben mij geholpen om grond te vinden en hebben hun eigen kennisnetwerk aangesproken. Dat was de boost die ik nodig had voor een vlotte start. Daarna heeft de mond-tot-mondreclame zijn werk gedaan."

Hoeveel gezinnen hebben zich nu ongeveer aangesloten bij de Witte Beek?

"Dat zijn momenteel 120 gezinnen, ik vul dus heel wat magen met gezonde groenten en fruit."
 

Werk je samen met andere bio-initiatieven uit de gemeente?

"Goede vraag! We werken heel nauw samen met ’t Legumenhofke, ook een CSA-bedrijf, maar zij verdelen hun groenten via wekelijkse groentepakketten. Bij ons het zelfoogst. Ze zitten tegenover de watertoren in Bierbeek. Dit jaar telen we samen met hen een aantal grotere teelten op een derde veld, dat zijn pompoenen, knolselder en kolen. Door deze grote teelten samen te telen, kunnen we efficiënter werken. We zijn heel blij met deze samenwerking. We vullen elkaar heel goed aan, wat maakt dat we een breed aanbod aan bio-/ CSA-groenten kunnen aanbieden in Bierbeek."
 

Is er door de jaren heen een community ontstaan op het veld?

"Jazeker. Gisterenavond hebben we ons tienjarig bestaan gevierd. Van de 180 aanwezigen waren er 100 oogsters aanwezig, waarvan een 20-tal al tien jaar meedoen. Door verschillende omstandigheden kan niet iedereen blijven, maar er komen elk jaar ook nieuwe gezinnen bij."
 

Probeer je regelmatig nieuwe soorten groeten/fruit?

"Graag! Dat is een van onze passies. Elke jaar proberen we nieuwe tomatensoorten uit en ook enkele nieuwe groenten. Dit jaar zijn we bezig met ‘radicchio', een bijzondere Italiaanse groente, familie van witloof en oogstbaar in de winter. Helaas is deze groente nog te weinig gekend in Vlaanderen. Maar sowieso zijn er op ons veld altijd groenten die nauwelijks of niet in de winkel te vinden zijn: schorseneren, tuinbonen, boerentenen, wortelpeterselie, veel soorten pepers en paprika’s en vooral heel veel soorten tomaten..." 
 

Heeft de regenval van de laatste maanden invloed gehad op de teelt?

"Het is een stevig jaar geweest, vooral op vlak van onkruidbestrijding. Dit is altijd de grootste uitdaging bij het telen van biogroenten. Het goede nieuws is, dat we weinig moeten irrigeren. De uitdaging was, dat we onze onkruidbestrijdingen (die we machinaal en met de hand doen) telkens opnieuw moesten herhalen na de zoveelste regenbui. Gelukkig hebben we sinds dit jaar een nieuwe machine (Treffler wiedeg), waarmee we dit heel efficiënt en snel kunnen doen. Het heeft ons enorm geholpen om het onkruid de baas te kunnen blijven op de 1,6 hectare die we nu betelen (1 ha in centrum Bierbeek, 0,6 ha in de Daalstraat).

Een aantal teelten waren bijzonder blij met de regen (knolselder, suikermais, spruitjes, prei…), maar voor de tomaten was het een hele uitdaging. Dankzij onze grote tunnelserres konden we veel tomaten droog genoeg houden om er nog veel te hebben op dit moment van het jaar. We hebben ook twee variëteiten ‘buitentomaten’ gezet die sterk zijn tegen de schimmelziekte, waardoor we zelfs buiten veel tomaten hebben kunnen oogsten! Iedereen is hier heel blij, want de tomaat is de meest populaire teelt!"

Hoe is het 10-jarig bestaan gevierd?

"Zaterdagavond hebben we een groot feest georganiseerd. Zowel oogsters als veel andere ‘betrokkenen’ waren uitgenodigd. We konden de afgelopen 10 jaar niet bereiken wat we nu bereikt hebben zonder de steun en medewerking van veel familieleden, vrienden, collega’s, leveranciers en andere supporters. We hebben gefeest, lekker gegeten, er was muziek, licht en vuur.

Het feest was ook een viering van de nieuwe samenwerking tussen mij en mijn nieuwe partner, Anne Martens. Sinds dit jaar hebben we samen een maatschap opgericht, waar we met twee instaan. Ik ben ondertussen 60 jaar geworden. Het is heel, heel fijn om dit mooie project niet helemaal alleen te moeten dragen. Het feest was vooral de verdienste van Anne. Ik mocht opruimen, uitnodigen en wat foto’s maken", lacht Jen.

Wat valt er te beleven op de openvelddag?

"Rondleidingen om 14u, 15u, 16uur, we geven veel informatie, je kan het veld verkennen en uiteraard proeven van lekkere groenten. Gezellig samen op ons mooie veld."


 

witte beek
wb
Foto's: Julie Feyaerts
wb
wb
wb

Lees meer over