Wielerlegende Frans Verbeeck (80) is ereburger van Rotselaar

1 september 2021 | 13u56 | Gepost door annpeeters
Frans Verbeeck

Tijdens de gemeenteraad van 31 augustus werd het ereburgerschap toegekend aan Frans Verbeeck. Verbeeck bouwde een indrukwekkende erelijst op in het wielrennen met onder andere de titel van Belgisch kampioen. Na zijn carrière bracht hij de wielerkleding van Vermarc Sport tot internationale hoogtes.

Frans Verbeeck werd op 13 juni 1941 geboren in Langdorp, maar woont al sinds 1978 in Rotselaar. Dit jaar vierde Verbeeck zijn tachtigste verjaardag. Dat is samen met de doortocht van het 100ste WK wielrennen in de gemeente, eind september, een gelegenheid die de gemeenteraad niet zomaar voorbij wou laten gaan. Zijn uitzonderlijke sportieve prestaties en zijn innovatieve ondernemerschap, zorgden voor een unanieme erkenning als ereburger door alle politieke fracties van de gemeenteraad.

“De gemeenteraad heeft Frans Verbeeck unaniem aangeduid als ereburger van Rotselaar”, zegt burgemeester Jelle Wouters. “We zijn in Rotselaar dan ook heel fier op ons wielericoon. Met een grote wilskracht drukte Frans Verbeeck jarenlang zijn stempel op de wielersport in ons land. Deze ervaring gebruikte hij nadien in het bedrijfsleven om met Vermarc Sport sportkledij te maken voor alle grote internationale kampioenen. Frans Verbeeck inspireert, tot op vandaag, zo nog talrijke jonge wielrenners in onze regio. Deze talenten en bijzondere verdiensten worden door het gemeentebestuur gewaardeerd met deze eretitel voor Frans Verbeeck”, vertelt burgemeester Wouters.

Belgisch kampioen in 1973

Schepen van Sport, Piet De Bruyn, wijst op de vele overwinningen en ereplaatsen die Frans Verbeeck behaalde in de grootste wielerklassiekers: “Frans won in 1971 de Amstel Gold Race, in 1970 en 1972 de Omloop het Volk en in 1974 de Waalse Pijl. Daarnaast haalde hij ook podiumplaatsen in de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik en Gent-Wevelgem.”

“Maar het meest legendarisch zijn ongetwijfeld de duels met Eddy Merckx”, vervolgt schepen van Sport De Bruyn “Die duels op het scherpst van de snee tilden het Belgisch wielrennen naar een hoger niveau.” Het was ook in een duel met Merckx dat Frans Verbeeck zijn grootste overwinning behaalde. In 1973 werd hij in Soumagne Belgisch Kampioen. Hij kon als laatste aanklampen bij een versnelling van Merckx om hem nadien in de sprint te kloppen. Een overwinning die nog altijd tot de verbeelding spreekt.

Vermarc Sport

Toen Verbeeck zijn fiets aan de haak hing, sprak hij een andere ambitie uit: ’s werelds beste wielerkleding ontwikkelen. Zijn bedrijf Vermarc Sport startte in 1977 in Wezemaal en is hier nog altijd gevestigd. Ondertussen heeft Vermarc Sport internationale uitstraling en wordt hun kleding wereldwijd door topteams gedragen. Dat succes behaalde hij vooral door steeds klantgericht te innoveren met de kledij. Zijn zoon, Marc Verbeeck, staat nu aan het roer van Vermarc Sport.

Frans Verbeeck speelt ook nog een belangrijke rol voor de jeugd. Zijn prestaties inspireren al jarenlang generaties wielrenners, maar hij draagt ook actief een steentje bij. In 2020 en 2021 werd met de Grote Prijs Vermarc Rotselaar op de wielerkaart gezet. Verder organiseert Verbeeck, vanuit Vermarc Sport, in samenwerking met lokale wielerclubs ook wielerwedstrijden voor U17 Nieuwelingen en U19 Junioren om toekomstige generaties alle kansen te geven.

WK Wielrennen

De erkenning van Frans Verbeeck als ereburger kadert in de lange wielertraditie van de gemeente Rotselaar. Naast Verbeeck, zijn er ook nog wielertoppers als Jef ‘Poeske’ Scherens en An Philipsen. Daarnaast organiseerde Herman Schueremans in het verleden al de Torhout-Werchter Classic en staat de Grote Prijs Vermarc voor een mooie toekomst. Als wielergemeente is Rotselaar dan ook bijzonder trots dat het WK Wielrennen op 24, 25 en 26 september door de gemeente trekt.

Frans en Eddy

Lees meer over