Stoppen met roken doe je niet alleen, zelfs niet in coronatijd

5 juli 2021 | 16u39 | Gepost door connyjuste@yahoo.com
rookstopcursus
Onlangs ontvingen 10 personen die hadden deelgenomen aan de rookstopcursus een diploma uit handen van schepen van gezondheid Piet De Bruyn (N-VA), intergemeentelijke preventiewerker Sofie Fruyt en tabakoloog Kathleen Peetroons.

In maart 2021 startte de gemeente Rotselaar in samenwerking met Logo Oost-Brabant en de intergemeentelijke preventiedienst een rookstopcursus. 10 dapperen schreven zich in en volgden onder begeleiding van Kathleen Peetroons, een erkend tabakoloog, een traject van acht sessies om te stoppen met roken. Gezien de corona-maatregelen, moest de cursus noodgedwongen online opstarten, met de belofte dat men fysiek zou samenkomen, zodra mogelijk. De rookstoppers stonden te popelen om elkaar eens écht te zien en de 2 laatste rookstopsessies konden ze dan toch fysiek en buiten samenkomen. Op 21 juni ging de slotsessie door met uitreiking van de diploma’s.

“De groepscursus is een mix van groepstherapie met ruimte voor een individueel programma'', zegt Kathleen Peetroons. “Het verbaast me ook nu weer hoe snel een groepsdynamiek op gang kwam en wat deze groep in amper acht sessies heeft gepresteerd.''

De groepsaanpak zorgde er steeds weer voor dat de deelnemers uitkeken naar de (online) bijeenkomsten met lotgenoten en dat stoppen geen eenzame strijd tegen de sigaret werd. Na de gezamenlijke rookstop werkte de groep verder aan het omgaan met ontwenningsverschijnselen en het voorkomen van herval. De tabakoloog stimuleerde de motivatie en sterktes van de deelnemers om rookvrij te blijven. Ondanks de extra grote uitdaging tijdens deze woelige periode hebben 7 rookstoppers van hun uitdaging een succes gemaakt.  De overige deelnemers blijven gemotiveerd om verder te werken aan rookstop. Elke poging is een stap in de goede richting.

Traditioneel worden de rookstoppers in de bloemetjes gezet op het einde van de cursus met een diploma en korte receptie. Daar werd ook nu aan gehouden, al kwam het iets later en in andere omstandigheden. Iedereen kwam met mondmasker naar de afsluitende rookstopsessie en voor de receptie kreeg iedereen een individueel bordje met hapjes aan tafel. In september volgt nog een terugkomsessie. Zo vergroot de motivatie alvast om te blijven volhouden en kunnen de deelnemers ervaringen uitwisselen.

“Het is prachtig om te zien dat deze groep samen gegroeid is en dat ze elkaar blijven aanmoedigen, zelfs in deze bizarre tijden”, zei Kathleen Peetroons bij de uitreiking van de diploma’s. “Op elke leeftijd loont het de moeite om te stoppen! Ik wens deze trotse deelnemers nog allemaal heel veel succes en een rookvrije toekomst toe.”

Lees meer over