Parochiezaal als centrale ontmoetingsplaats

parochiezaal ploeg
Door zich te verenigen in een nieuwe vzw willen enkele enthousiastelingen nieuw leven blazen in de parochiezaal van Rotselaar. Mensen en verenigingen weer samenbrengen is hun uiteindelijke doel.

Bijna twee jaar lang lag de parochiezaal van Rotselaar er verlaten bij. Door de coronamaatregelen mocht en kon er al die tijd bijna niets georganiseerd worden. Wanneer bleek dat de vorige uitbaters, een koppel onder  Parochiale Werken, de uitbating ervan om gezondheidsredenen niet langer kon verderzetten, namen Kevin Vleminckx en Caroline Uytterhoeven het heft in handen om samen met drie andere enthousiastelingen, waaronder pastoor Peter Kastekkere, via de creatie van een vzw voor de uitbating én uitbouw van de parochiezaal te zorgen.

Helemaal onverwacht kwam die beslissing niet. Terwijl Caroline het zangkoor in de kerk dirigeert, is Koen er als organist actief. “Het is ook van daaruit dat het idee is ontstaan”, vertellen beide. “We wilden beide iets terugdoen voor de parochie.  De parochiezaal speelt immers een belangrijke rol in het verenigingsleven in onze gemeente. We willen dat graag mee ondersteunen.”

Door hun activiteiten voor de kerk kregen ze ook snel het vertrouwen van de kerkfabriek als eigenaars van de zaal,  ook de andere leden van de vzw behoren tot het koor, - “ze wisten met wie ze in zee gingen”- waardoor de nieuwe vzw op 1 september als nieuwe uitbater van de parochiezaal van start kon gaan om van de zaal weer een echt ontmoetingscentrum te maken. “Zeker door corona leefden mensen én verenigingen vaak op een eiland”, aldus Kevin. “Daarom zal onze eerste activiteit eruit bestaan om één keer per maand een café-avond te organiseren waarop we iedereen verwelkomen.”

De eerste editie eind september was alvast een succes, de zaal zat weer goed vol. “Daarnaast hopen we dat de zaal weer vaak zal gehuurd worden”, voegt Caroline toe. “Door onze democratische prijzen kunnen verenigingen er zeker altijd winst maken.”

In de toekomst willen ze ook de binneninrichting aanpakken. Intussen wisten ze dankzij de steun van Brouwerij Haacht en Brouwerij Mertens alvast al heel wat materiaal, zoals de glazen, te vernieuwen. 

Lees meer over