Onbekenden vernielen historische muur

steenen wijnmuur
Al meer dan vijf jaar werkt Marc Elsen uit Rotselaar aan de heropbouw van de Steenen muur op de Wijngaardberg in Wezemaal. Steen voor steen, of beter gezegd ijzerzandsteen, bouwde hij de muur uit 1815 weer op, zonder hiervoor bindmiddelen te gebruiken. Onbekenden hebben de muur nu op verschillende plaatsen vernietigd.

Tot in de 19de eeuw was er wijnbouw op de Wijngaardberg. Rond 1815 werd er een muur opgetrokken, dit zou vooral zijn gebeurd om de gevoelige wijnranken te beschermen tegen de noordenwind. Al wordt deze stelling niet overal gedeeld.

Begin van de jaren negentig was de stenen muur van Wezemaal nog  goed zichtbaar in het landschap maar lag er toen erg verkommerd bij. Hij dreigde zelfs helemaal te verdwijnen. Van een totale lengte van meer dan 1500 meter was er op dat moment al 500 m verdwenen.

Omdat de stenen muur van Wezemaal nog een stille getuige is van de vroegere wijncultuur in Wezemaal en om te voorkomen dat de muur helemaal zou verdwijnen nam de gemeente Rotselaar het initiatief om de stenen muur van Wezemaal te laten klasseren als  monument. Dit gebeurde op 9 maart 1995.

In 2016 nam een afstammeling van Wery uit Hoey, één van de initiatiefnemers van de bouw van de muur in 1815, Marc Elsen, dan zelf het initiatief om de muur weer op te bouwen. Dit gebeurde door gebruik te maken van de oorspronkelijke stenen. Meer dan 5 jaar werkte hij eraan. Tot vandalen dit levenswerk onlangs grotendeels vernielden.  

Lees meer over