14-jarige studente wijst directie Montfortcollege Rotselaar terecht

2 juni 2021 | 11u47 | Gepost door dvdg.media@tel…
Montfortcollege Rotselaar
De directie van het Montfortcollege in Rotselaar schrok zich een hoedje toen hen een mail bereikte van een leerlinge van het derde middelbaar dat ze niet akkoord ging met de kledingvoorschriften en het als discriminerend beschouwt.

De directie van het Montfortcollege stuurde maandag 31 mei 2021 naar de leerlingen van het Montfortcollege en hun ouders het bericht met de kledingvoorschriften. De 14-jarige Beatrix vond het discriminerend dat meisjes en jongens hierin niet gelijk behandeld worden en stuurde haar overduidelijke repliek naar de directeur. 

“Aangezien u in deze mail alleen maar de kledingstijl van meisjes bekritiseert, hoop ik ook dat er een andere mail volgt over de kledij van jongens”, zette ze neer in haar antwoord. “Jongens zien er dikwijls ook niet gepast gekleed uit. Meestal kunnen we hun onderbroek zien boven hun broek. Dat is ook niet erg ‘gepast'. Als jongens een knoopje meer van hun hemd open zetten, zou er ook geen probleem mee zijn. Hoewel dit bij meisjes als ‘ongepast' aanschouwd wordt, en we vervolgens naar het secretariaat gestuurd worden om daar een T-shirt te halen.”

De studente wees de directeur ook nog eens op het zomerse weer. “Nu met het warme weer worden wij, de meisjes, gevraagd om ons nog warmer te kleden omdat onze buik en benen te zichtbaar zijn. Onze bh-bandjes mogen ook niet zichtbaar zijn, terwijl een bh de normaalste zaak van de wereld is. Als we geen bh zouden dragen, zou het als nog meer ‘ongepast' beschouwd worden.”

De studente stelt in haar reactie dat ze een gelijke behandeling wil van jongens en meisjes. “We leven toch niet meer in de middeleeuwen, waar mannen nog steeds boven vrouwen staan en meer rechten hebben. Ik dacht dat we daar al voorbij waren in deze tijden van gendergelijkheid. De juiste kleding kan voor het juiste zelfbeeld zorgen, met minder onzekerheden en meer zekerheden”, zegt ze verder in haat bericht.

De brief van Beatrix was al snel te vinden op Twitter, waar het al duizenden steunbetuigingen kreeg en al vele honderden keren werd geretweet. Hopelijk leidt deze massale steunbetuiging van een toch wel gefundeerde reactie tot een oplossing op de school. 

Lees meer over