Sprankelend Hageland, vandaag wijndomein Uylenberger in Holsbeek

Wijn Uylenberger
Nu Sprankelend Hageland, een wijnfestival gespreid over vier weekends waarbij heel wat wijndomeinen in het Hageland hun deuren openen voor bezoekers, voor de deur staat, vonden wij het een goed idee om bij een aantal wijnboeren aan te kloppen om te luisteren naar hun verhaal. Vandaag trekken we naar wijndomein Uylenberger in Holsbeek. “Ambachtelijker en natuurlijker gemaakte wijnen zal je niet snel vinden.”

Wijnboer André Goemans (70) maakte 20 jaar lang wijn en won meerdere prijzen maar sinds 2 jaar is hij ermee gestopt, al geeft hij nog met veel plezier zijn kennis door en heeft hij nog een voorraad van zijn goddelijke drank. “Mjjn vader Edmond vluchtte in 1941 voor de Duitsers naar Frankrijk. Daar kwam hij terecht bij de familie Tallavignes die een wijnkasteel hadden in de Languedoc. Hij verbleef er 2,5 jaar en leerde er alles over de wijnproductie.”

Nadien keerde Edmond terug naar Leuven, waar zoon André zich nog goed het beeld herinnerde van zijn vader, die in de zetel zat met een goed glas rode wijn van, hoe kan het anders, wijnkasteel Paulignan. “Via een vertegenwoordiger in Gent was die ook in ons land beschikbaar. Mijn vader keerde tot zijn 75ste nog meermaals terug naar Trausse om er te helpen tijdens de oogst.”

Pas in 2002 ook verknocht aan wijn

Ook al was zijn vader verknocht aan de wijnbouw, bij André zou het nog duren tot 2002 vooraleer hij zelf een wijndomein begon en dan nog gebeurde dat eerder toevallig.  “Bij de geboorte van mijn oudste zoon in 1973 kreeg ik een wijnrank van een collega. Een San Giovese die hij van Italië had meegebracht. Van een buurman kreeg ik nog een Leopold III uit Overijse. Beiden heb ik in mijn serre geplant, ze staan er bijna 50 jaar later nog steeds. Jarenlang gebeurde er niet echt iets mee, tot een toevallige bezoeker mij vroeg waarom ik er geen wijn van maakte. Het zou toch mooi zijn als ik  familie en vrienden een glaasje zelfgemaakte wijn kon aanbieden, zo zei hij en het zaadje was geplant. Voorzichtig leerde ik alles over het wijnproces en, samen met mijn vader en mijn schoonvader François hebben we de eerste 5 rijen Sirius en Regent druiven aangeplant.”

Uylenberger

Alles natuurvriendelijk

De naam voor zijn wijnen was snel gevonden. “De Uilenberg was de naam waar alles gebeurde en, al heeft die naam naar verluidt niets met uilen te maken, het slimme dier kreeg een prominente plaats op het etiket. We waren ook niet de eersten om er wijnranken te planten, al in de middeleeuwen was er wijnteelt voor de Abdij van Leuven.”

De Uylenbergher wijn was een feit en kreeg al snel waardering van kenners. “We kregen de prijs voor Beste Hagelandse Wijn en toen werd de goesting om beter te doen nog groter. Het begon almaar harder te kriebelen om een grotere wijngaard aan te leggen en  meer witte en rode Hagelandse wijn te maken”, herinnert André zich nog levendig. “We gingen dan op zoek naar een nieuw perceel, we vonden in de buurt zo’n 30 are. Daarna wilden we nog meer en vonden nog een derde perceel. Mijn zoon Bart kocht daarna nog een perceel in de buurt van Aarschot.”

Het familiebedrijf was dan wel aan het uitbreiden, hun basisfilosofie veranderden ze nooit. “Alleen moderne schimmel tolerantere druivelaars waren voor ons een optie om er een ècht natuurvriendelijke, ambachtelijke en een erg duurzame wijn van te maken. Alles gebeurde met de hand, al het onkruid werd gemaaid met een bosmaaier en nooit gebruikten we pesticiden. Zelfs de houten palen waren onbehandeld.”

Meer percelen betekent meer druiven en dus ook een grotere oogst maar door die verhoogde productie werd de bestaande kelder al snel te klein. “De kruipruimte onder de living werd verbouwd om de eikenhouten wijnvaten te kunnen stockeren, dat deden we allemaal zelf. We legden ook een ontvangstruimte aan, met zicht op de ranken, zodat we daar bezoekers konden ontvangen en onze wijnkennis konden doorgeven.”

Lees verder onder de foto.

Wijn
Meerdere wijnen vielen al in de prijzen.

Meermaals in de prijzen

Dat het werk van André en zijn familie niet onbeloond bleef, bewijzen de verschillende prijzen die hij met zijn wijn in de wacht sleepte. “Op het wijnconcours Megavino in Brussel in 2008 behaalden we de bekroning van Beste Belgische wijn met de rode Regent 2007 Nieuwe Barrique en later volgden nog ereplaatsen voor de witte Sirius 2009 als derde en rode Regent 2009 èn 2010 als tweede in  Brugge bij de verkiezing van de Beste Belgische wijn. In 2013 kregen we in Brugge, voor de Regent 2010 ADD 24 maand Nieuwe Barrique, een tweede gouden medaille als Beste Belgische rode wijn.”

Ondanks het succes vond André het twee jaar geleden voldoende en stopte hij met zijn wijnproductie. “Wanneer je met een natuurlijk product werkt, krijg je ook met de natuur af te rekenen. Er waren misoogsten, er was die enorme hagelslag die alles vernietigde. Als natuurvriendelijk wijnbouwer was er steeds het enorm harde werk. Het liet zijn sporen na. Ik kreeg af te rekenen met fysieke klachten en er was de grote fiscale last die nog weinig financiële ruimte liet. Het gebrek aan steun laat zich ook voelen. Stoppen deed ik met pijn in het hart, wijn was en is namelijk mijn passie."

Het wijndomein van André vind je langs de Matantjesstraat 7 in Sint-Pieters-Rode.

Meer info op https://www.uylenbergher.be/

Tekst: Conny Justé

Lees meer over