Ook wijnboeren in het Hageland hebben last van de zware regens die de regio teisterden de voorbije weken

Petrushoeve
Breaking
Nel als elders, onder andere in het Heuvelland, hebben ook wijnboeren in het Hageland af te rekenen met valse meeldauw, een schimmel die de druiven vernietigt, een gevolg van te veel regen. Wijnboer Gerry Calders van de Petrushoeve, gekend omdat hij de wijn maakt die opduikt in de Eén serie Thuis, getuigde over de schade die hij leed voor het Radio 1 nieuws en bevestigt het verhaal aan ons. "Ik geraak niet eens met de tractor aan mijn hoogste wijnranken omdat het er te vochtig is."

Op de foto op zijn sociale media van eerder kan Gerry nog lachen maar dat vergaat hem vandaag een beetje. "Zo'n 30% van de druiven zijn beschadigd. Dat is veel maar het ligt niet alleen aan de regens waar we de voorbije weken mee moesten afrekenen, in het voorjaar was het ook al even heel koud en dat was ook al niet goed voor de druiven. De zware regens waren de druppel te veel, op sommige plekken staat nog altijd 3 cm. water. Aan de hoogste wijnranken geraak ik met de tractor niet omdat het er te vochtig is, op de lager gelegen percelen zorgde de overvloedige regen dan weer voor veel miserie. Op 1 perceel, achter onze oude boomgaard, staan er geen druiven meer aan de ranken. Ook op onze appelboomgaard staat nog altijd water, we hebben hier de voorbije weken zo'n 5 keer blank gestaan, dan weet je dat dit niet goed is voor de wijngaard."

Ook dinsdag 3 september kreeg de wijngaard nieuwe regens te verwerken. "Of de oogst nog relatief goed wordt, is moeilijk te zeggen vandaag de dag. Hoe dan ook moet het de komende weken echt beter weer worden en volgens de weermannen zit dat er niet meteen in, we kunnen alleen maar hopen op beterschap."

Sommige druifsoorten hadden dan weer minder te lijden onder de weersomstandigheden. "Bepaalde soorten hebben amper of geen schade, vooral de druiven die een wat dikkere schil hebben, lijken minder vatbaar maar die zijn dan weer onder andere omstandigheden kwetsbaarder. Hoe dan ook moet je er vroeg bij zijn en de druiven besproeien met de nodige producten. Op die manier blijven de betere trossen over maar hoe dan ook zullen we dit jaar een kleiner aantal goede druiven kunnen oogsten. Collega's van mij hadden meer geluk en daar regende het veel minder fel, hun oogst zal wellicht beter zijn, gelukkig maar voor hen."

Lees meer over