Nieuwe uitbaatster dancing De Kroon bereidt opening voor: "We willen er staan tegen september"

De Kroon
Natascha Salaets (50) hoopt in september dancing De Kroon in Scherpenheuvel eindelijk weer te mogen openen, ook al is daar nog geen zekerheid over want het overlegcomité nam hierover nog geen beslissing. Haar grootvader bouwde het destijds, zijn zoon Louis baatte het meer dan 40 jaar uit, en recent nam Natascha en haar man Marc de zaak over. Eind augustus organiseert ze alvast een algemene repetitie voor het personeel en tegen september is ook alles gepoetst en zijn alle renovatiewerken achter de rug. “Ik wil klaar zijn tegen het moment dat we eindelijk mogen, ook al moet dat niet vroeger komen want die tijd hebben we best nog nodig. De geruchtenmolen zegt dat we misschien op 19 september weer open mogen maar indien dit toch iets vroeger is, zullen we ook klaar staan.”

De dancing baadt in een sfeer die het midden houdt tussen Twin Peaks (met veel neon versiering) en Saturday Night Fever. De nieuwe uitbaters restaureerden net niet te veel zodat het unieke behouden bleef. “Mijn grootvader bouwde destijds de dancing maar al snel nam zoon Louis het roer over. Toen hij ermee stopte hebben we even geaarzeld, we baatten zelf al dancing Astrid in Halen uit maar we namen de zaak toch over. Je moet weten dat heel mijn familie in dat milieu actief was.

Van kindsbeen heb ik nooit anders geweten. De broer van Louis leidde de Fabiola in Heist Op Den Berg, mijn ouders, mijn mama is de zus van Louis, runden destijds dan Astrid en Louis ontfermde zich over De Kroon. Die laatste vonden wij het belangrijkste want die was eigendom van hen alle drie, de andere gebouwen waren huurzaken. Vandaar ook dat we het zonde vonden om die uit handen te geven toen hij ermee stopte en we besloten de zaak over te nemen. Het is te zeggen, we kochten het gebouw maar wisten toen nog niet wat we ermee gingen doen. Pas later besloten we de dancing nieuw leven in te blazen”, vertelt Natascha die nog volop in verbouwingswerken zit en recent nog een minder aangename verrassing moest verteren.

Lees verder onder de tekst.

De Kroon

Veel extra kosten

“Aanvankelijk waren we niet van plan om hier weer een dancing in te openen en dus hebben we toen niet echt gelet op brandveiligheid en andere zaken die voor een dancing belangrijk zijn. Nu we besloten hebben om de zaak weer te openen moesten we opnieuw een drankvergunning aanvragen en kwam de brandweer de zaak controleren. Daaruit bleek dat we best nog veel aanpassingen moesten doorvoeren vooraleer we opnieuw open konden doen. Zo bijvoorbeeld is er een extra nooduitgang nodig en dat is dus een investering waar we niet op hadden gerekend. Op zo’n momenten denk je heel even aan opgeven maar anderzijds heeft deze zaak zoveel potentieel dat ik niet wil opgeven. Toen ik het nieuws van de heropening deelde op Facebook kreeg ik ruim 10.000 reacties van mensen die daar zeer blij mee waren.”

Lees verder onder de foto.

De Kroon

Algemene repetitie in augustus

Wanneer ze precies de deuren mag opengooien is nog niet duidelijk, het overlegcomité nam daar nog geen beslissing over, maar heel erg vindt ze het niet. “Heel eerlijk, als we morgen mogen openen, lukt dat niet want daarvoor is er nog te veel werk. Ik hoor geruchten dat we misschien tegen 19 september weer mogen en dat is voor ons haalbaar. Sowieso wil ik in augustus al een algemene repetitie houden met het personeel zodat die klaar zijn tegen september en de infrastructuur zou tegen dan ook rond moeten zijn. Wanneer de overheid dan toch beslist dat het een week sneller mag, zullen wij klaarstaan. We hebben nog wel meer problemen want niemand garandeert je dat je meteen op volle capaciteit mag openen en bovendien moet je mogelijk elke bezoeker controleren of die coronaproof is. Dat mag niet gebeuren door de portier, die moet zich focussen op de veiligheid, en dus heb je daar extra personeel voor nodig. We hebben hier 2 in- en uitgangen maar dat wil zeggen dat je op beide plekken iemand nodig hebt. Misschien maken we van eentje wel een extra nooduitgang of misschien nemen we toch iemand extra in dienst. Het zou ook fijn zijn om iets speciaals te kunnen doen voor de heropening maar aangezien we niet weten wanneer dit precies zal zijn, is het moeilijk om dat te organiseren, we zullen nog wel zien.”

Dochter stapt mee in de zaak

Natascha krijgt, naast de ondersteuning van haar man, alvast hulp van haar dochter Femke want die stapt mee in de zaak. Mogelijk neemt ze het binnen enkele jaren volledig over want ik ben tenslotte ook geen twintiger meer. Zij studeerde sociale readaptiewetenschappen en deed haar stages in het buitengewoon onderwijs. Ze wil nu nog 2 jaar extra studeren om haar bachelor te halen maar intussen ziet ze het wel zitten om in de zaak te helpen, dat vind ik heel leuk.”

Wanneer de zaak weer open mag, zullen klanten in elk geval de sfeer van vroeger nog terugvinden. “DJ Mike, die hier vroeger ook al draaide, komt terug en ik ga zelf ook weer achter de draaitafels kruipen, dat deed ik vroeger ook al. We gaan ook werken met guest dj’s maar de muziek blijft zoals vroeger. Dat wil zeggen dat je heel veel pop-corn muziek mag verwachten, oudere hits, ambiance-nummers, het betere huidige werk en op zondagnamiddag al weleens een schlager of een walske. Wat ook verandert, is de drank. Vroeger ging de dancing in zee met Cristal Alken, wij opteren voor Stella en andere Inbev producten. Ik denk dat de locals dat wel gaan appreciëren. Ook de buitenkant moeten we nog aanpakken maar ook dat lukt wel tegen de openingsdatum, wanneer die ook mag zijn”, besluit de nieuwe uitbaatster lachend.

Haar andere dancing Astrid sluit de deuren, tenminste als danstempel want daar blijven Natascha en Marc wel bingo-avonden t.v.v. de verenigingen van Halen organiseren.

Wie het nieuws wil volgen van De Kroon kan terecht op de Facebookpagina.

Lees meer over