Minder uilen geboren in de regio door het slechte weer

Veel minder uilen werden geboren door aanhoudende regen.

In onze regio zijn in en op de grond heel wat muizen verdronken door de overvloedige regenval van de afgelopen periode. Zo werden er dan ook niet voldoende gevonden om een normaal aantal uilenjongen in het nest groot te brengen. Het aantal uilen liep dan ook sterk achteruit.

Philippe Smets ringt sinds jaar en dag de uilenjongen van zijn uilenkasten: "Ik heb 70 kerkuilkasten hangen in de vallei van de Grote en Kleine Gete, die ik zelf ook opvolg." Hij stelde vast dat er dit jaar weinig uilen werden geboren, maar dat is niet zo verwonderlijk want door de aanhoudende regens van de voorbije periode. "Het regende al vanaf oktober van vorig jaar en daardoor was de valleigrond verzadigd met water. Veel muizen verdronken daardoor en ook hun populatie slonk dus aanzienlijk, want alles hangt samen met het voorhanden zijn van voedsel. Want laat die muizenpopulatie in en op de grond, nu net het voedsel zijn voor de uilen van het stroomgebied", zegt hij.

"Normaal gezien hebben bij een droge en warme lente, gevolgd door een droge zomer, vier tot zes jongen. En elk jong vraag vijf tot acht muizen per jong per nacht. Er wordt gejaagd vanaf het schemerdonker tot in de vroege ochtend. Muis per muis wordt door moeder uil aangebracht. Dat betekent dus dat de uilenmoeder toch gemiddeld dertig muizen moet vinden per nacht en dat was helaas niet zo. Die werden niet gevonden, wegens verdronken. Dan slinkt volautomatisch ook het uilenbestand door dat verminderd voedselaanbod. Ze hadden nu slechts twee tot drie jongen per uilennest."

Deze evolutie was ook in andere valleigebieden van Oost-Brabant terug te vinden want de weersomstandigheden waren overal dezelfde.

Lees meer over