EXCLUSIEVE PEILING: Kiespubliek N-VA en Vlaams Belang wil liever wel dan niet regeringsdeelname van Vlaams Belang

Cordon Sanitaire

Thema Media liet een bevraging* uitvoeren waarin er gepeild werd naar de kiesintenties in Vlaams-Brabant bij de volgende federale en Vlaamse verkiezingen op zondag 9 juni. Van dinsdag tot en met zondag bespreken we de resultaten van deze exclusieve peiling. Vandaag komt het cordon sanitaire aan bod: willen de kiezers van de andere partijen dat hun partij zou regeren met het Vlaams Belang? 

Uit de peiling blijkt dat de Vlaams-Brabantse kiezers van bijna alle Vlaamse partijen voor het cordon sanitaire zijn. Bij de kiezers van N-VA is 39 % dan weer tegenstander van het cordon sanitaire, terwijl 26 % het idee een pak meer genegen blijft om Vlaams Belang uit te sluiten. 34 % van de N-VA-kiezers is neutraal. De stemmers van de andere partijen geven zeer duidelijk aan dat een opheffing van het cordon sanitaire voor hen onbespreekbaar is. 76 % van de stemmers van het Vlaams Belang wil dan weer het cordon sanitaire opgeheven zien, 14 % is neutraal. Opmerkelijk: 7 % van de stemmers van het Belang is tegen een regering met het Vlaams Belang in. Alle kiezers in totaal genomen is 45 % tegen een regering met het Vlaams Belang, 26 % neutraal. 21 % zou het cordon sanitaire verbroken willen zien.

Belang

Degenen die een regering met Vlaams Belang niet zagen zitten, kregen de kans om een open antwoord in te dienen waarom zij vinden dat het Belang geen regeringsdeelname verdient. "Te weinig empatisch", "racistisch", "extremistische partijen, die dan ook nog steun van Russen en Chinezen genieten, horen helemaal niet in onze regering te zitten", "hun discriminerende retoriek maakt me ziek", "Hun ideologie bedreigt de sociale cohesie": het zijn een aantal van de opmerkingen die werden doorgestuurd. Vooral de factoren 'racisme/dicriminatie' en 'extremisme/radicalisme' komen regelmatig terug.

Degenen die het cordon sanitaire opgeheven willen zien en het Belang dus -op één of andere manier- genegen zijn, kregen ook de kans om een open antwoord in te dienen waarom het Belang wél een regeringsdeelname verdient. "Als de kiezer Vlaams Belang kiest, moet men hier naar luisteren in plaats van op voorhand te zeggen: 'neen, dit mag/kan niet'", "het migratiebeleid in België wordt zorgwekkend", "om de veiligheid van het land te waarborgen", "om de druk op sociale voorzieningen te verminderen" en "om de culturele cohesie te behouden": dit zijn de opmerkingen die het meest terug komen. De factoren 'de wil van de kiezer respecteren', 'verandering brengen' en 'het migratiebeleid aanpakken' komen hier vaak terug.

Morgen is het de laatste dag van onze reeks. Dan komen de zaken aan bod die invloed hebben op het stemgedrag. Eerder deze week werden de kiesintenties bij de federale verkiezingen in Vlaams-Brabant besproken, net zoals de intenties bij de Vlaamse verkiezingen en de kopstukken van alle partijen en de thema's waar de kiezer wel (en niet) van wakker ligt.     

*In opdracht van Thema Media werd van 21 maart tot 8 april 2024 een bevraging uitgevoerd bij stemgerechtigde inwoners van Vlaams-Brabant van 18 jaar en ouder naar hun kiesintentie bij de volgende federale en Vlaamse verkiezingen. In totaal werkten 1.094 respondenten mee aan het onderzoek : 761 via een online panel en 333 via straatinterviews. De resultaten van het onderzoek werden gewogen op leeftijd, geslacht, arrondissement en stemgedrag in 2019. De maximale foutenmarge bedraagt 3,0%. Het onafhankelijk onderzoeksbureau MAS Research stond in voor zowel de enquêtering als de analyse van de resultaten.

 

Lees meer over