Nog tot eind augustus zorgen wegenwerken op Staatsbaan in Lubbeek voor hinder

wegenwerken staatsbaan
Op maandag 9 augustus start Wegen en Verkeer met de tweede fase van de werken op de Staatsbaan (N2) in Lubbeek. Met een freesmachine worden gedurende drie weken over een afstand van ongeveer 5,5 kilometer oneffenheden op de betonplaten weggewerkt tussen het kruispunt met de Lange Lostraat en het kruispunt met Schubbeek.

Tijdens de werken kan het autoverkeer in beide richtingen doorrijden, fietsers moeten een korte omleiding volgen. Nog voor de start van het nieuwe schooljaar zit de grootste hinder erop.

Fijnfrezen

Wegen en Verkeer is sinds vorig jaar aan het werk op de Staatsbaan in Lubbeek, tussen Linden en de grens met Tielt-Winge. De afgelopen maanden werden verschillende beschadigde betonplaten hersteld. Die zijn ondertussen allemaal klaar. Maandag 9 augustus start de aannemer met het ‘fijnfrezen’ van het wegdek. Een freesmachine schraapt het bovenste laagje van het beton weg om het wegdek mooi effen te maken. 

Bredere fietspaden en busbaan

Na de passage van de freesmachine brengt de aannemer overal nieuwe markeringen aan. De rijweg wordt anders ingedeeld dan vandaag het geval is. De middelste rijstrook - die nauwelijks gebruikt wordt - verdwijnt. Zo komt er ruimte vrij voor bredere fietspaden. Waar mogelijk komt er een veilige zone tussen auto’s en fietsers. Er komt ook een busbaan richting Diest, tussen de Stenenkruisstraat en de Melkerijstraat. Zo hoeven bussen niet aan te schuiven en geraken ze op tijd bij hun volgende halte.

Fietsers volgen omleiding 

De freeswerken en het aanbrengen van de markeringen duren ongeveer drie weken, van maandag 9 augustus tot eind augustus. De werken schuiven als een treintje op richting Diest, wat betekent dat niet de volledige zone van 5,5 kilometer volledig als werfzone wordt ingesteld. Het doorgaand autoverkeer op de Staatsbaan kan tijdens de werken altijd in beide richtingen doorrijden, maar moet rekening houden met vertragingen en extra hinder. De fietspaden worden wel afgesloten en fietsers moeten een korte omleiding rond de werf volgen. Die omleidingen schuiven samen met de werf geleidelijk aan mee op richting Diest.

Werken tot voorjaar 2022

Vanaf eind augustus zit de grootste hinder op de Staatsbaan erop. De aannemer werkt op enkele locaties nog verder tot volgend voorjaar. Op vijf locaties komen er nieuwe oversteekplaatsen, met middeneilanden zodat je veilig in twee keer kan oversteken. Ook worden dertien bushaltes vernieuwd met waar mogelijk een verhoogd perron om comfortabel op de bus te stappen. 

Lees meer over