Eerste kampje Edison/UCLL Techniek- en Wetenschapsacademie in Lubbeek

An Wouters
De Gemeentelijke Basisschool ‘De STiP’ in Lubbeek blijft uitzonderlijk open tijdens de krokusvakantie opdat kinderen tussen 7 en 9 jaar er kunnen deelnemen aan een kampje van Edison/UCLL TWA. “Tijdens de huidige krokusvakantie wordt in onze gemeente voor het eerst een STE(A)M-kampje georganiseerd en daar zijn we best trots op. Gezien we sterk inzetten op kwalitatief onderwijs, hebben we dit schooljaar een samenwerking opgezet met de UCLL Techniek- en Wetenschapsacademie en Edison. Zo zijn er al een aantal naschoolse workshops rond STEAM ingericht en nu breiden we dit uit naar een kamp.”, zegt schepen van onderwijs An Wouters.

Op dit moment is in onze regio het aanbod aan activiteiten rond techniek en wetenschap buiten Leuven eerder beperkt. “We dromen ervan om activiteiten te kunnen organiseren over heel de provincie, ook in kleinere steden en gemeenten zoals Holsbeek en Tielt-Winge.”, aldus Pieter Van Leemputten, coördinator van Edison/UCLL TWA.

Edison is een zogenaamd STEAM-partnerschap (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) dat eind vorig jaar het levenslicht zag. Verschillende STEAM-academies – waaronder de Techniek- en Wetenschapsacademie van hogeschool UCLL - besloten hun aanbod rond techniek en wetenschap aan te bieden via één platform.

Ook Lubbeek stapt mee in het Edison-verhaal, waardoor nu ook effectief een kampje wordt georganiseerd in de gemeente. “De eerdere workshops rond STEAM waren een groot succes bij de kinderen. Door het organiseren van dit kampje hopen we nog meer kinderen te bereiken. Ik kan andere gemeenten zeker aanraden om hetzelfde te doen. Ik geloof sterk in de meerwaarde van het concept.“ besluit schepen Wouters.

Eerste stapjes in het programmeren

Eigen robots bouwen met LEGO-blokjes die ze vervolgens zelf laten bewegen: de kinderen leren tijdens het kampje in Lubbeek hun eerste stapjes in het programmeren. “Er is op dit moment een enorme vraag naar programmeurs op de arbeidsmarkt en die vraag zal in de toekomst alleen maar stijgen. Graag willen wij ons steentje bijdragen en daarom laten we kinderen nu al in contact komen met de wondere wereld van het programmeren… maar op een speelse manier natuurlijk!”, aldus Pieter Van Leemputten, coördinator van Edison/UCLL TWA.

An Wouters

Lees meer over