Eekhoornbruggen over de Binkomstraat

eekhoornbrug
De installatie van de eekhoornbruggen over de Binkomstraat was een gezamenlijke onderneming van de gemeente Lubbeek, Regionaal Landschap Noord Hageland (RLNH) en de Milieuadviesraad. Maandag zal er een veiligheidscontrole gebeuren door een boomverzorger.

In de Binkomstraat in Lubbeek worden regelmatig rode eekhoorns gespot. Zij zoeken voedsel in de bossen gelegen ter hoogte van de helling op een nogal bochtig stuk van de weg. Via bomenrijen en tuinen verplaatsen ze zich vaak tussen de boszones van het kasteel van Leenberg en het Kapellebos. Omdat er in het verleden bij deze oversteek regelmatig eekhoorns onder de wielen van auto’s terechtkwamen, ging de gemeente Lubbeek in op het voorstel van de milieuadviesraad en het RLNH om de Binkomstraat te ‘overbruggen’.

In december 2019 werd er een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met RLNH en de milieuadviesraad om 4 ‘eekhoornbruggen’ te installeren over de Binkomstraat. In oktober 2020 werden er twee wildcamera’s en twee eekhoornnestkasten samen met de touwen geïnstalleerd ter hoogte van huisnummers 66, 103 en 105. Wanneer je in de buurt van de eekhoornbruggen komt, kan je er in beide rijrichtingen een eyecatcher spotten.

De eerste jaarlijkse veiligheidscontrole van de eekhoornbruggen en het vervangen van de geheugenkaarten en batterijen van de wildcamera’s, zal maandag door een boomverzorger gebeuren.

Lees meer over