Wordt de Ymeriaplataan uit Wijgmaal de Belgische Boom van het Jaar? Breng je stem uit!

Plataan Ymeria
Op 1 september werden de zes finalisten bekend gemaakt voor de Belgische Boom van het Jaar 2020, één uit elke Vlaamse provincie en Brussel. Nog tot 10 oktober kan er gestemd worden voor de mooiste, interessantste of meest unieke boom. In Vlaams-Brabant is de Ymeriaplataan uit Wijgmaal geselecteerd.

Op 15 oktober wordt de boom met de meeste stemmen bekendgemaakt als winnaar en weten we welke boom ons land een jaar lang mag vertegenwoordigen als ‘Belgische Boom van het Jaar’. Ondertussen werden er al meer dan 2.000 stemmen uitgebracht. De Vierstammige Kastanje van Ieper heeft nog zoveel mogelijk stemmen nodig om tot ‘Boom van het Jaar 2020’ bekroond te worden. De winnende boom krijgt een verzorgingsbeurt ter waarde van €2.500 om de boom of zijn omgeving nog aangenamer te maken en zijn inzender ontvangt een toestel van de Belgische start-up Timbtrack. Maar misschien wel het belangrijkste; deze boom zal België vertegenwoordigen op de Europese wedstrijd ‘European Tree of the Year’ in 2021.

Alles is nog mogelijk tijdens deze laatste stemming week! Stem tot en met 10 oktober voor de Ymeriaplataan uit Leuven op www.boomvanhetjaar.be

De Boom van het Jaar

De wedstrijd Baillet Latour Boom van het Jaar gaat jaarlijks op zoek naar verhalen achter de meest opmerkelijke bomen in België. Iedereen kan een boom nomineren. Bij de selectie van finalisten kijkt een professionele jury vooral naar het verhaal van elke boom: de geschiedenis, zijn rol voor voorbijgangers of zijn waarde in de omgeving. Denk maar aan de eik waarin de buurtkinderen samenkomen, de oude linde of beuk op het dorpsplein die al vele generaties heeft gekend, een herdenkingsboom voor een historische gebeurtenis… Kortom, bomen die de gemeenschap met elkaar en met de natuur verbinden.

 

Lees meer over