WK-organisatie sensibiliseert rond afval

23 september 2021 | 14u36 | Gepost door annpeeters
Holsbeek zoekt Mooimakersdag in de strijd tegen zwerfvuil
WK

Een evenement als de 2021 UCI Road World Championships brengt organisatorisch heel wat met zich mee. Toch wil Flanders 2021 de voetafdruk van dit WK, nu en op de langere termijn, zo goed mogelijk inperken. Duurzaamheid is een erg belangrijk thema, afvalreductie en slimme inzameling staan daarbij voorop.

Met de slogan ‘Een echte kampioen houdt het groen’ worden alle fans en bezoekers van het WK aangespoord om zelf een ‘groene kampioen’ te zijn en alles netjes te houden op en rond het parcours. Tal van boodschappen zijn vooraf, maar ook ter plaatse ruim verspreid via alle mogelijke kanalen.

Toch zorgen 450 ‘groene kampioenen’ voor het afvalvrij houden van de eventsites en staan er 1300 afvalbakken klaar. De green team-medewerkers zijn de recyclage-ambassadeurs van dit WK en het uithangbord van de afvalsensibiliseringscampagne. Ook pakken zij het zwerfvuil rondom de sites aan. In de diverse fanzones wordt bovendien met herbruikbare bekers gewerkt – er zijn er 2 miljoen voorzien voor het hele WK -, dat alleen bespaart al een gigantische afvalberg.

Wie onderweg de koers volgt, zal de ‘green car’ - een 100% elektrische Skoda Enyaq iV - als openingswagen zien en horen voorbijrijden; via luidsprekers op het dak worden fans aangespoord om het netjes te houden. Er is immers – om dezelfde duurzame reden - geen publikaravaan die voor de koers uitrijdt. Gadgets worden sowieso overal in en rond de koers beperkt tot het strikte minimum.

“Deze week kunnen we tijdens het WK wielrennen alle troeven van Vlaanderen tonen aan de wereld. Maar Flanders 2021 zal niet enkel qua organisatie de wereld verbazen. Met meer dan 14 verschillende speerpunten en 60 concrete acties op het terrein, verpakt in een ongeziene duurzaamheidsstrategie, maken we van dit wereldkampioenschap het groenste ooit en zetten we een maatstaf voor de kampioenschappen en events van morgen in heel de wereld”, zegt Vlaams minister van Energie, Omgeving en Toerisme Zuhal Demir.

De sterke focus die de organisatie legt op het reduceren van afval, is één van de kernpunten uit een ruim duurzaamheidsplan dat ook inzet op mobiliteit, gezonde levensstijl, energie, water, toegankelijkheid en inclusie. Soms zit het in minder zichtbare zaken, zoals de regenboogtruien uit gerecycleerde petflessen, de lokale podiumbloemen, de vacuümtoiletten en de visibiliteitsmaterialen die na het event upgecycled worden.

Dit WK is ook het eerste rookvrije WK wielrennen ooit en op vlak van mobiliteit zijn er erg veel inspanningen gedaan. De fiets (en 10.000 extra fietsparkeerplaatsen) en de trein (met 120.000 extra zitplaatsen) worden maximaal gepromoot als het ideale vervoermiddel naar de start- en aankomststeden.

De CO2-impact van het WK wielrennen wordt voor het eerst berekend en zal als benchmark dienen voor toekomstige evenementen. Deloitte – duurzaamheidspartner van dit WK - zal een rapport ontwikkelen dat de impact van het duurzaamheidsplan zal weergeven en samen met de berekening van de CO2-uitstoot een duurzaamheidskader creëren voor toekomstige sportevenementen.

Lees meer over